01.03.2019 | 9:47
Симеонов призова ВМРО: Преосмислете решението си за самостоятелно явяване на евроизборите
Това е доста деструктивно и безперспективно, обяви лидерът на НФСБ

„Това, което става в момента е доста деструктивно и безперспективно. Изключително съм изненадан от решението на ВМРО. Това е сериозен удар върху коалицията“. Това обяви лидерът на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов в интервю за Канал 3 по повод решението на ВМРО да се явят самостоятелно на европейските избори.

Симеонов обясни защо и от НФСБ преди това са обявили, че започват подготовка за самостоятелно явяване на изборите. „Уважавам решението на всяка партия, но когато 3 месеца се води скрита, бих казал нелегална кампания, за кандидата на ВМРО – защото той още миналата година бе издигнат от редица организации. След това НФСБ реши да премине към подготовка за самостоятелно явяване – но едно е подготовка, друго е решение“, обяви депутатът и бивш вицепремиер.

„Не казвам, че коалицията ще се разпадне защото това е коалиция за участие на парламентарни избори и за евентуално участие изпълнителна власт. Но моята лична оценка е голяма грешка. Бях изненадан, защото всякакви проучвания и мои наблюдения показват, че трябва да се явим заедно.

„Искам да използвам вашата телевизия и да се обърна с призив към г-н Каракачанов и ръководството на ВМРО – да преосмислят своето решение. Защото слагат кръст на съвместно явяване. И смятам, че така ще разочароват и своите избиратели“, обяви Симеонов.

Той обясни, че именно по този може да се стигне до резултат, при който и кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки да не влезе в Европарламента. По думите му сред електората на НФСБ е имало нагласа за участие на евровота заедно ВМРО – по друг начин е стоял въпроса за „Атака“, конкретно за еврозборите, защото Волен Сидеров и съпартийците му имали различни виждания по външнополитическите въпроси.

„Целта не е първото или второто място, а възможно най-добро представяне. Виждам, че покрай медийните участия, колегите от ВМРО са направили едно самочувстви. Това е недобро решение, което може и за тях да не е добро и така Джамбазки да не влезе. Единственото решение е за съвместно явяване, но то минава през отмяна на решението на ВМРО“, заяви лидерът на НФСБ.

По думите му единственото му условие към ВМРО и Каракачанов е той да не се поддава на емоциите и на вълната, тъй като политиката „не е скок на височина, а маратон“. Той бе категоричен, че няма условие, свързано с евровота, Волен Сидеров да не е лидер на парламентарната група на Патриотите.

Според Симеонов идеята на Каракачанов за вътрешни избори за избор кой да води общата листа е била некоректно представена през медиите, а това е трябвало да стане на коалиционен съвет.

Той говори и за горещата тема с промените в Изборния кодекс. Първоначално от ВМРО и „Атака“ се бяха заканили да подкрепят президентското вето, но вчера лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че те са променили мнението си.

Как обаче това е станало?

„Не беше много трудно да ги убедим. Не мога да не подчертая приноса на г-н Цветанов, който става все по-завършен дипломат. Радвам се, че моите партньори промениха позицията си и решиха да се държат като коалиционни партньори, а не като опозиция. Не беше пазарлък за компромиси. Колегите са преспали две нощи и са разбрали, че не са прави“, обяви Симеонов.

Именно НФСБ обаче е противник на ниския праг на преференциите и бе сред партиите, които подкрепяха новото решение за неговото завишаване.

„Ние продължаваме да твърдим, че преференциите трябва да бъдат завишени. Защото особено за местните избори даваме възможност на хора с доста нечистоплътни намерения да се докопат до последните места в листата и след това да изместят някой кандидат с качества.

Този праг от 7 процента, особено за местните избори е доста нисък“, каза Симеонов и обясни, че прагът би трябвало да бъде 15-20 процента.

„Какъв е смисълът на конкуренцията между партиите, какъв е смисълът на пропорционалната система, създаване на партии и платформи. Не виждам никаква форма на демокрация в това някой да ангажира работещите в неговата фирма, роднини и т.н. Къде е тук политиката“, попита риторично депутатът.

По думите му партиите не могат да контролират всички присъстващи в листите на партиите, особено когато са от 51 души, например. Той изрази позицията, че реализирането на преференциите става чрез купуване на гласове.

„Ако някой иска да се яви мажоритарно, да се явява през партията. Защото тези хора на втория ден забравят от коя партия са влезли.

Политиката се движи от партиите. Изборите се движат от ангажиментите на партиите.

А отделни човечета – случайно влезли – една шеста от парламента са такива хора, които са изместили своите съпартийци – ще кажа байганьовци“, допълни Валери Симеонов.

1 коментар

  1. надя каза:

    Много ми е интересно, какви хора гласуват за така наречените патриоти и защо?
    Аз лично не познавам такива, а толкова искам да разбера мотивите им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране