20.07.2017 | 0:17
Симеонов се прицели в инвалидите
На лидера на "Обединени патриоти" му се привидя и втори мандат във властта

Политика на орязване на инвалидните пенсии обеща вицепремиерът Валери Симеонов в Народното събрание по време на среща на ПГ на „Обединени патриоти“ с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.
„Oт резултата от актуализацията на инвалидните пенсии зависи в най-голяма степен и нашият предизборен ангажимент за пропорционално индексиране на останалите пенсии освен минималните“, аргументира се той. Симеонов акцентира, че това бил най-важен въпрос за тях като политическа сила и е свързано с предизборните обещания. ДУМА припомня, че радикалното намерение на „Обединени патриоти“ беше под благовидния предлог да се орежат плащанията за т.нар. от тях „мними болни“.
„По наше настояване е заложен в стратегическите приоритети 2017-2021 година, по които вече е подготвена програмата за управление“, информира вицепремиерът и допълни, че трябва да има финансово отражение, което да даде възможност „за съответната преработка на бюджета“. „Времето е малко и това ще бъде трудноизпълнима задача, така или иначе сме я поели като ангажимент и трябва да реализираме с успех това мероприятие“, обясни бързането по тази тема вицепремиерът.
Той обвърза вдигането на останалите пенсии с орязването и прекатегоризирането на инвалидите в България. „В противен случай ще можем да разчитаме само на излишъците от бюджета за индексирането на останалите пенсии. Никой не може да предвиди какви ще бъдат те, до момента вървим добре, обаче никой не знае какво ще стане до края на годината“, каза Валери Симеонов. Той изрази страх, че има наказателни процедури от ЕК, които могат да доведат до някои нежелани последици за бюджета. „Даже да допуснем, че тази година ще има достатъчно излишъци, те са един променлив показател, не се знае дали догодина ще ги имаме, за да разчитаме на тях“, продължи агитацията си вицепремиерът.
По думите му, когато се поемел ангажимент за индексиране на пенсиите, това са разходи, които ще бъдат всяка година, не само 2018 година, а и 2019, 2020, 2021 година. „Живот и здраве до следващото коалиционно споразумение, което предполагам, че ще е с активната подкрепа на ПГ на „Обединени патриоти“ ще бъде реализирано успешно“, начерта плановете си да изкара още един мандат в съвместно управление с ГЕРБ Валери Симеонов.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък обясни, че е готов на радикални промени в здравния сектор. Няколко били приоритетите на ОП – НЗОК, болниците да не са чак толкова търговски дружества и да се пресече изтичането на пари. Ако се наложи и промяна в Закона за лечебните заведения, ще има условие да не са търговски дружества, планира лидерът на „Атака“. По повод инвалидните пенсии, Сидеров иска засилване ролята на профилактиката като ограничаване броя на „зависимите“. Сред другите идеи на ОП е и поетапна демонополизация на НЗОК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране