08.08.2015 | 0:01
Синът на депутата Аталай станал милионер от ВЕИ
Стефан Гугушев представлява един от най-големите фотоволтаични паркове у нас
Рамадан Аталай

Няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало, и то много здраво. Има ВЕИ-та (възобновяеми енергийни източници), които са присъединени към мрежата само на книга, а иначе не съществуват – някои от тях не са построени, други пък нямат издадени дори строителни книжа. Има разминавания и в мощностите – злоупотребите са навсякъде. А сред облажилите се порядъчно за сметка на обеднелия народ има имена на политици и техни близки, олигарси и бизнесмени, гравитиращи около държавната власт.

Грозната истина за това как се формират високите цени на тока у нас лъсна в последния доклад на анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, чийто председател е Валери Симеонов. Той даде пример с най-голямата ВЕИ централа на Иво Прокопиев, която била присъединена в енергийната система с двойно по-голяма мощност от посочената в строителните документи. Парламентарната комисия е установила, че издателят на „Капитал“ има „десетки, даже стотици“ инсталации за възобновяеми източници на енергия, които са били изградени още по времето на Иван Костов, когато са се правили и най-големите далавери. А всичките му фирми са претърпели странни метаморфози.

В началото името на Прокопиев е фигурирало във всички компании, но постепенно и по незнайни причини то е заличено. Докато накрая собственик на мощностите се оказва неговата секретарка. Това обясни Валери Симеонов, след като внесе доклада в НС. Най-сериозните злоупотреби и нарушения ще бъдат дадени на прокуратурата, която да извърши свои паралелни проверки. Сред скандалните случаи, който още тази седмица ще бъде изпратен до компетентните органи, е този с бившата председателка на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя пък изопачила законови разпоредби, като е дала възможност да бъдат извършени злоупотреби за 52 млн. лв., с които да се облагодетелстват ЕРП-тата. Валери Симеонов припомни пред „Десант“, че и в момента Светла Тодорова е член на КЕВР, като е била номинирана от ГЕРБ.

Депутатът посочи като пример за кражби в енергетиката и данните, получени от анкетната комисия при проучванията и събирането на информация за ТЕЦ „Контур глобул Марица Изток 3″ и ТЕЦ „Марица Изток 1″, които, според него, са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция – предоставяли са завишени нейни стойности, за да могат да си осигурят висока цена на тока.

„Не на последно място, трябва да ви кажа за големите нарушения в ЕРП-тата със завишаването на т. нар. „външни разходи”. Огромна част от сумите са ги изнасяли по техните държави и техните офшорни фирми. Постигнали са си невероятни условия. С последното решение на КЕВР пак си осигуриха страхотни облекчения. Не знам с какви очи хората, свързани с реализацията на електроенергия, обясняват, че цената на тока трябвало да се вдигне”, коментира още Валери Симеонов. Той прогнозира, че ще се наложат още законови промени, за да се пресекат злоупотребите в енергетиката.

Кои други са се облажили на гърба на народа?

Синът на дългогодишния председател и член на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай е сред първенците в списъка на забогателите от ВЕИ-та. Синът на Галя Гугушева (бивша зам.-шефка на Апелативната спецпрокуратура, кандидат и за конституционен съдия) – Стефан, пък представлява един от най-големите фотоволтаични паркове у нас.

Оказа се, че през 2012 г. Стефан Гугушев е извършвал услуги на дружеството за 1,2 млн. лв. Неговата фирма в една от годините на съществуването си например, е имала оборот от 30 млн. лв., но декларираната й печалба е 143 000 лв. За да стопят разликата и да си спестят данъци, в дружеството са прибягвали до странни трикове, наемали са на книга дори хеликоптери, за да обхождат фотоволтаичния парк. Сред уличените в нарушение е и зетят на бившия депутат от НДСВ Олимпи Кътев. Списъкът не е пълен, тъй като работата по информацията, събрана от анкетната комисия, продължава.

250 ВЕИ са укрили, че са ползвали европейски средства за изграждане, с което са получили висока цена за 100 процента от произведената електроенергия. Има и случаи на изграждане на няколко малки ВЕИ централи, вместо една голяма, на един и същи терен, на името на един и същ собственик. Целта е да получат по-висока изкупна цена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране