25.11.2015 | 15:42
Синдиците на КТБ оспорват влога на Ахмед Доган
Сред оспорените заеми е и влог от 448 лв. на Зара Петрова - жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете

Синдиците на фалиралата Корпоративна банка са оспорили влога от 694 272,89 лв.на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, финансовата помощ от 3,7 млрд. лв., предоставена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и цесии за около 85 млн. лв., сключени от завода „Дунарит“. Това показва списък на кредиторите, чиито вземания са оспорени, внесен на 23 ноември в Търговския регистър.

Сред оспорените вземания е и влог от 448,27 лв. на Зара Петрова – жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете. Синдиците са намерили недостатък и във влог от 40 101,01 лв. на бизнесмена Александър Сталийски, който много публикации свързват с премиера Бойко Борисов.

Също така е оспорена и цесия за 46 млн. лв., която е направена от „НУРТС България“, както и цесия за 2,6 млн. лв., на винзавода „Телиш“ – дружества, които както „Дунарит“ бяха част от бизнесимперията на бившия шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

Но синдиците не са намерили недостатъци в цесия за 3,9 млн., от която се ползват БДЖ. Също така „минават“ и няколко десетки цесии на физически лица, сключени върху депозити в размер до гарантираните от държавата 196 хил. лева. С тях някои лица „раздробяват“ по-големи от гарантирания размер депозити.

Според Закона за банковата несъстоятелност след първоначалното публикуване на приетите вземания, синдиците могат да оспорят предявените искове. Адвокати обясняват, че оспорването може да е обосновано с най-различни причини. Някои от тях са несъответствия между заявения размер на притежавания депозит или друго вземане, искани лихви, липса на законово основание, както е в случая с цесиите, сключени след датата на несъстоятелността на КТБ (20 юни 2014 г.), липса на достатъчно документи, които да удостоверяват правото и т.н.

В списъка са включени общо 177 оспорени вземания, като по-голямата част – 111 на брой, са свързани със сметки, в които има пренебрежимо малък остатък – между 1 и 10 ст., вероятно да се изчисти списъкът на кредиторите от дребните суми, за които не си заслужава да се правят административни разходи.

На всеки титуляр на сметка или вземане са изпратени мотивите, с които са оспорени неговите претенции. Лицата и фирмите имат 14-дневен срок, в който да получат копие от подадените срещу тях възражения, както и документите, на които се обосновава това. След това те имат 7-дневен срок, в който да представят на синдиците възражения, ако имат такива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране