25.04.2016 | 19:51
Синеока „калинка“ вилнее при Петър Москов
Светлана Йорданова разпределя милиони за наркозависими

Синеока дама, издигнала се доста бързо в кариерата и опасно близка до депутат от Патриотичния фронт, разпределя милиони за наркозависими във ведомството на здравния министър д-р Петър Москов. Става въпрос за шармантната Светлана Михайловна Йорданова, която с право може да бъде наречена „калинката“ на Министерство на здравеопазването.

В момента русото барби е секретар на Националния съвет по наркотични вещества, но е назначена на този пост от министър Петър Москов по доста бърз и странен начин. Националната стратегия за борба с наркотиците е една от най-апетитните програми на Министерство на здравеопазването.

Ежегодно ведомството на д-р Петър Москов осигурява на стотици затънали в дрогата нашенци безплатни бройки за лечение в иначе безбожно скъпи програми, а бюджетът е повече от сладък – 269 640 лв. отиват само за дневните центрове, 680 400 – за терапии и така сумата бързо набъбва до милиони.

По ирония на съдбата тези средства са в ръцете на синеоката красавица с руски произход Светлана Йорданова, която говори български трудно, но за сметка на това бързо расте в кариерната стълбица. Възходът на красавицата започва в края на 2014 година, когато петричкият депутат Борис Ячев я посочи като свой нещатен сътрудник, който да му осигурява връзките с граждански сдружения и НПО-та.

Светлана Йорданова е една от най-известните рускини в областния център на Пиринско с работата си като пиар и председател на Женско благотворително дружество „Македония“. Дълги години, още от 2003-та, Светла организира светските събития на Общинския съвет по наркотичните вещества, ръководен от д-р Теменужка Любенова. Йорданова печата лъскави брошури и организира паркетни соарета, които по неведоми пътища са предназначени да помогнат на наркоманите от Югозапада.

Внезапно през юни 2015 г. със заповед на министър Петър Москов Светлана Йорданова е назначена за секретар на Националния съвет по наркотични вещества. В длъжностната характеристика се изисква високият пост да бъде зает от служител на Министерство на здравеопазването. Светлана никога не е била такава, но се оказва, че само 2 седмици по-рано е сключила договор за почасова работа във ведомството на д-р Москов.

С това законът формално е спазен. Друго изискване обаче гласи титулярят на секретарската позиция да е поне „главен експерт“. Това не е длъжност, а ранг, за който се полага явяване на конкурс. Светлана действително участва в такъв конкурс, но… през септември 2015 г. – повече от 3 месеца след като заема настоящата си позиция.

Красивата дама, наполовина рускиня и 1/4-украинка, с гордост е вписала в графата „образование“ на характеристиката си „висше“, а Алма Матер й е Одеският политехнически институт. Интересно какви здравни специалности се изучават в този технически университет, известен преди всичко с разработките си в областта на неутронно-ядрените процеси и компонентите на изчислителни машини.

В Югозапада упорито се говори за опасната близост между Светлана и депутата от Патриотичния фронт Борис Ячев, който има стара практика да осигурява топли местенца на жените от обкръжението си. Преди 6 години патриотът взриви петричката общественост, когато конкурсът за позицията „експерт в Комисията за защита на личните данни в София“ бе спечелен от шефката на дирекция „Социално подпомагане“ в Петрич Любка Ячева. Това е съпругата на Борис Ячев, който тогава не успя да влезе в парламента като народен избраник, но се намърда във властта като „експерт“ в една от парламентарните комисии.

Думата „калинка“ стана нарицателна за хора, които заемат висши държавни постове без нужната квалификация. Първата известна „калинка“ бе Калина Илиева, която бе назначена за шеф на Държавен фонд „Земеделие“. Тя обаче се раздели с поста си след година и половина, след като стана ясно, че не е завършила висше образование в Германия, както сама твърдеше. Освен това тя бе и фалшифицирала дипломата си. Илиева бе съдена и сключи споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновна. Така съдът й наложи 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок.

Самата Калина Илиева се призна за виновна по обвиненията, че лично е фалшифицирала подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено от Професионалното висше училище по техника и икономика в Берлин. Според фалшивата й дипломата тя е „магистър“ по специалност „Икономическа комуникация“. Впоследствие Илиева успешно успя да се замеси в още един скандал, тъй като се разбра, че до последния момент е крила бременността си от тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, като е представяла като извинение за отсъствието си от работа болнични листове с друга диагноза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране