23.05.2018 | 21:56
„Сини“ фенове налетяха на баскетболисти, финалният мач за титлата бе прекратен

Вторият финален мач за титлата на България по баскетбол между „Левски ЛУКойл“ и „Балкан“ бе прекъснат три минути преди края, заради опит за саморазправа на агитката на столичния тим с баскетболистите на „Балкан“. В момента все още се очаква полицията да изведе всички фенове и двубоят да продължи пред празни трибуни в столичната зала „Универсиада“, но паузата се проточва повече от половин час.

Такъв случай не е имало никога в историята на българския баскетбол!

Първите искри пламнаха 25 секунди преди почивката. След тайм-аут ръководителите на охраната в залата бяха извикани на съдийската маса поради пререкания между играчи от резервната скамейка на „Балкан“ и феновете на „Левски ЛУКойл“, намиращи се на метри от тях (впрочем, главните претенции на тима от Ботевград са, че „сините“ фенове нарочно са били разположени над скамейката на гостите). Към баскетболистите полетяха различни предмети, плюнки, а към тъмнокожите играчи на ботевградчани бяха отправяни и маймунски звуци и знаци.

Все пак след почивката двубоят продължи, но три минути преди края феновете на домакините започнаха да мятат пак предмети, бутилки с вода, тояги и дори самодейно направен клуп за бесилка, която се развяваше демонстративно по време на мача по посока на тима на „Балкан“. След като предметите полетяха към терена, баскетболист на ботевградчани метна обратно една от бутилките с минерална вода към трибуните. И тогава ултрасите от агитката, съставена предимно от фенове на футболния „Левски“, опитаха да нахлуят на игрището и да се сбият с баскетболистите на гостите. До сбиване н се стигна след намеса на стюрдите и на присъстващите полицаи.

Двубоят бе прекратен при 65:59 за „Левски ЛУКойл“, а решението на съдиите бе публиката да бъде изведена от залата. Полицията и стюардите изкараха столичните фенове, но тези от Ботевград отказаха да напуснат с викове „Върнете ни парите“. В тяхна защита се изказа кметът на Ботевград – Гавалюгов, който каза, че те не са предизвикали безредиците и трябва да останат да догледат мача, ако той се доиграе.

Ситуацията все още остава патова и не е ясно дали въобще двубоят ще бъде завършен – според полицията, столичните фенове причакват пред залата тези от Ботевград за саморазправа. Извикани са подкрепления, които да гарантират на гостите безпрепятствено излизане от София, но публиката все така отказва да напусне залата.

Иначе „Балкан“ води с 1-0 победи след мач №1,игран пак в „Универсиада“ преди два дни.

–-

Оказа се, че на почивката (след първия инцидент) е имало настояване от „Балкан“ агитката на „Левски ЛУКойл“ да бъде изместена в горната част на трибуните. Но директорът на столичния тим – Тодор Стойков, бивш национал, е отказал, позовавайки се на това, че няма изрично записано подобно разпореждане в наредбата на първенството. Това е информация от комисаря на двубоя Борислав Пелтеков.

Според него, също така, нормална процедура е при подобна ситуация залата да се опразни докрай и зрителите на „Балкан“ имат на разположение общо един час да напуснат. В противен случай може да се стигне до прекратяване въобще на мача и утре да се събере техническа комисия, която да реши дали да има служебна загуба за някой от отборите, дали ще се преиграе въобще целият мач, или само оставащите 3:01 мин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране