25.01.2015 | 22:33
Скандал! 67 000 души получиха по две сметки за ток!
Енергийният министър започва проверки на трите ЕРП-та

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова свиква спешна среща с трите ЕРП-та. Причина за това е поредният скандал с Енерго-Про и получените две фактури в един месец за потребителите. 67 хиляди души във Варна са получили по две фактури и трябва да ги платят в еднакъв срок.

Отчетният период е бил 23.11.2014 – 21.12.2014, 22.12 – 12.01.2015 година. Според нормативната уредба е допустимо в един месец от годината да се получи подобно засичане. От Енерго-Про са обявили, че това засичане е с цел спазване на срока за отчитане до 31 дни.

Сметките показват, че потребителите трябва да платят фактури за 51 дни използвна електроенергия.
За тях обаче е най-притеснителен фактът, че ще им е непосилно да платят и двете фактури.
Енергийният министър посочи, че разчита на ДКЕВР за прозрачна провека с цел изясняване на случая. Петкова обяви, че при другите дружества няма подобно засичане на фактури.

От Енерго-Про са уверили министъра, че срокът за плащане на фактурите ще е удължен с 15 дни и няма да има спиране на тока. Петкова обяви, че тези факти и напомнят на събитията от 2013, когато след завишени сметки за ток и отчитане на 45 дни, правителството на Борисов се падна от власт.

Това ми напомня и на събития от преди две години. Да заявим ясно, че българското правителство няма до допусне подобен сценарий. Контролните органи на министертсово на енергетиката са планирали и ще извършпват проверки свързани с измервателните уреди и на трите ЕРП-та“, каза Петкова.

Измервателните уреди на всички ЕРП-та ще бъдат проверени, както и електромери на граждани.
Петкова поясни, че се водят преговори с ТЕЦ Марица 1 и 3 за предоговоряне на условията на дългосрочните договори. Според нея, с тази мярка „ще се развърже възела“ в енергетиката.

Министър Петкова обяви, че НЕК има задължение от 360 млн.лв. към едната и 340 млн. към другата централа.
Целта в преговорите е изготвяне на погасителен план, а НЕК да се издължава регулярно, тъй като няма тези пари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране