04.12.2018 | 21:07
Скандал! „Благодетелката“ на Нанков печели от европроекти
Дамата, предоставила жилище на екс регионалния министър, е бивша негова съдружничка

„Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков също като министър Владислав Горанов се оказа в категорията на безвъзмездните ползватели, пише в декларацията му тази година, подадена пред антикорупционната комисия“, съобщи преди дни вестник „Сега“. В декларацията си за 2017 г. (когато беше регионален министър) той е вписал два имота – собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.

От пресцентъра на регионалното министерство са предоставили на всекидневника разясненията на Нанков, че къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 г. „А апартаментът в София, в който живее безвъзмездно още от 2011 г., е на Тодорка Сотирова – дългогодишна семейна приятелка. Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци“.

Интересното в случая е коя е „дългогодишната семейна приятелка“ Тодорка Сотирова. Освен въпросния апартамент в Драгалевци тя притежава още (заедно с внука си Васил) два имота в София, закупени през лятото на настоящата година. Тя е и майка на успешната предприемачка Елка Сотирова-Владимирова, която е била управител и мажоритарен собственик на фирмата „Африт“ ООД, в която първоначално съдружник е майката на Николай Нанков – Валя, а от 2008 до 2009 г. и самият бивш регионален министър, който после прехвърля дяловете си на свой земляк.

През 2017 г. Елка Сотирова, която обитава останалите 2/3 от въпросния апартамент в Драгалевци, е едноличен собственик на фирмата, но само преди година я прехвърля на друго лице.

През последните години „Африт“ е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и е неизменен изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Интересно е, че освен в Ловешка област реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др.

В същото време „Африт“ е била съсобственик на консорциума АДД ДЗЗД – София, който изпълнява дейности по обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско, в дружеството „Кюстендил ОПОС 2017“, чиито договори за обществени поръчки са в Кюстендил и в „АК Варна транс“ ООД, което печели поръчки във Варна.

От своя страна внукът на „дългогодишната семейна приятелка“ – Васил Владимиров (син на Елка Сотирова), е собственик на две фирми, регистрирани със седалище в имота на ексминистъра в град Априлци („Аквафонс“ и „Филоксения“), но с адрес за кореспонденция – апартаментът в Драгалевци. Там пък директно е регистрирана третата му фирма „Медиаблистър“ ЕООД, която е сред изпълнителите на проекти по линия на Европейския фонд за регионално развитие и има разрешение да търгува с цветни метали от 2017 г.

И двете фирми – на майката и на сина, не кандидатстват, а са изпълнители по проекти с европейски средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране