14.12.2017 | 0:01
Скандал гръмна с поръчка на Банов за европредседателството
Куриоз: 'Ева квартет' не знаят, че проект с тяхно участие спечелил 53 000 лева от Председателството

Пореден скандал с обществените поръчки покрай европредседателството гръмна, като този път замесен е културният афиш, финансиран от министерството на Боил Банов. Музикантът и столичен общински съветник Венци Мицов обърна внимание на детайлите в социалните мрежи. С ирония той отбелязва разхищението на средства по съмнителни проекти и обръща внимание на одобреното предложение на фирма „Интерпартс“.
Проектът е за улица на занаятите „Песента на колелетата“, на която ще се правят мартеници и ще се издават баджове с калиграфски надписи на кирилица на делегатите пред НДК. „Интерпартс“АД поискало 89 920,50 лв. за реализацията му, но получава „само“ 53 900 лв. Предвидено е „едно голямо събитие: Откриването е на 12 февруари с джаз изпълнения на очакван партньор „Ева квартет“. Ще гостуват 6 занаятчии, които ще направят демонстрация“.

„Понеже е намесено името на „Ева квартет“, няма как да не реагирам (по обясними причини). Та нямаме представа как и защо то присъства там. Квартетът НЕ кандидатства по никакъв начин. Дори НЕ знаем кои са „Интерпартс“ АД, които са написали – „очакван партньор“ Ева квартет. Да не говорим, че Ева квартет е вокална формация, която изпълнява фолклор, а не джаз“, реагира в социалните мрежи музикантът и композитор Костадин Генчев.

„Конкурентното предимство на този проект е цялостното представяне на българските традиции и занаяти, обединени от идеята за възрожденската чаршия, модерно интерпретирана със средствата на съвременната сценография. Идеята е да се оформи постоянно експозиционно пространство в НДК в рамките на тези 4 месеца, което делегатите да припознаят като място за срещи, начин да „избягат“ от заседателните зали и да прекарат малкото си свободно време, докосвайки се до българската култура, заслужава адмирации. Общо 22 000 души ще преминат през фоайетата на НДК и на практика всеки от тях ще има възможност да се запознае с експозицията, като в същото време ще има разнообразие и надграждане чрез предвидените демонстрации. Заложената интеракция с публиката прави проекта жив и запомнящ се. Проектът допринася и за промотиране на туризма и предприемаческия потенциал на българските занаяти“, пише в мотивите за одобряването на проекта.

В търговския регистър не съществува дружество „Интерпартс“ АД, a само едноименно ЕООД, чиято дейност е търговия, туристически услуги и транспорт.  Председател на Управителния съвет на фонд „Култура“, под чиято шапка е културният афиш, е министър Боил Банов. Проектите са били оценявани на две фази – 9-членна комисия с председател проф. Боян Биолчев чрез точкова система е изготвила списък с финалисти, а крайните решения, включително за размера на финансирането, са взети от Управителния съвет на фонда, все още не е ясно кои са останалите осем членове на комисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране