04.01.2017 | 12:45
Скандал между Трайков и говорителя на главния прокурор
„От прокуратурата отново удариха дъното”, заяви бившият енергиен министър

„Това е някаква клеветническа кампания в стила на жълтите медии”, така бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира в „Здравей, България” по NOVA обвиненията, повдигнати му от прокуратурата. Той поясни, че в обвинителния акт не се споменава нищо за Сребърния фонд, пенсиите и работата на самия Трайков в EVN и добави, че с вчерашния брифинг „от прокуратурата отново удариха дъното”.

„Обвинението, което сме повдигнали на Трайчо Трайков е за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета според нас, към този момент в размер на около 21 млн. лв. Щетата е настъпила в резултат на  няколко последователно извършени действия, основно свързани с продажбата на миноритарния пакет от акции на държавата в електроразпределителното дружество EVN”, посочи в ефир говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според нея процедурата за приватизация е проведена толкова бързо, че „потенциалните купувачи не са узнали нито за стойността на акциите, нито за проявения интерес от мажоритарния собственик”. „Цялата процедура според прокуратурата е по такъв начин проведена, че да спечели единствено този, който има най-голям интерес и който е използвал същия инвестиционен посредник, какъвто е бил използван на фондовата борса и от Агенцията за приватизация”, добави Арнаудова.

„Аз като министър съм нямал никакво отношение към определянето на цената”, заяви Трайков. Той подчерта, че държавното обвинение трябва да търси отговорност на първо място от хората, които са положили подписите си под сделката.

„Вместо това те прескачат, избират си един човек, в случая мен, защото според тях някой е казал, че аз съм му бил казал… Ми ако аз кажа, че ми е казал моят началник – г-н Борисов, ми ако той каже, че му е казал неговият началник – г-жа Меркел, нея ли ще обвинят?” Това попита Трайков. „Не е коректно да се твърди, че прокуратурата манипулира обществото”, отвърна Арнаудова. Тя добави, че другият обвиняем – бившият финансов министър Симеон Дянков сам се е свързал със Софийска градска прокуратура и днес ще се уточни деня, в който той ще се яви в следствения отдел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране