27.11.2015 | 0:01
Скандал! Туркофилски доклади на конференцията в БАН
Форумът, предизвикал гневни реакции в мрежата и сред научната колегия, е рекламиран с голям плакат срещу входа в академията

В БАН вчера започна двудневната конференция по балканистика, платена изцяло от Истанбулския университет, с която Турция обикаля всяка година една държава на Балканите. Форумът, предизвикал гневни реакции в мрежата и сред научната колегия, е рекламиран с голям плакат срещу входа в академията, пише в. „Дума“.

В лявата горна част на плаката стои емблемата на Истанбулския университет и на нея е изписана 1453 г. – годината, в която султанът на Османската империя Мехмед ІІ превзема Константинопол и дава идеята за висше ислямско училище, което от 1933 г. става светски университет. Връщането на Турция като лидер в „диоцеза“ на Османската империя е основна идея на доктрината на сегашния премиер Ахмет Давутоглу, представянето на чиято книга „Стратегическа дълбочина“ в БАН предшества завчера започването на форума.

На представянето на книгата, открито от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, са присъствали Симеон Сакскобургготски, Лютви Местан, проф. Стоян Денчев и др. В изказванията на акад. Воденичаров, на министър Тодор Танев и на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче е звучала основната идея, че се говори не за политика, а за литература, споделиха участници в срещата.

„Стратегическа дълбочина“ обаче е част от обосновката на неоосманистката доктрина на Давутоглу и Ердоган за връщане на Балканите като част от Османската империя не с оръжие, а с „мека сила“, т.е. чрез икономика, култура, религия и пр. Т.нар. балканска конференция протича в три секции, по-голямата част от поканените български лектори са привърженици на откровено туркофилски концепции. Докладите им са одобрявани предварително от Истанбулския университет, а видни наши историци не са били канени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране