25.05.2016 | 0:01
Скандал в Бразилия: Изтече запис за преврат срещу Дилма Русеф
Импийчмънтът на президента подготвен още през март

Служебното правителство в Бразилия бе разтърсено от мощен скандал, след като един от министрите подаде оставка след разкрит секретен план за импийчмънта на президента Дилма Русеф, съобщава „Гардиан“.

Едва 10 дни след встъпването му в длъжност, министър Ромеро Жука обяви, че ще напусне, след като се появи запис на телефонен разговор, в който той казва, че Русеф трябва да бъде отстранена, за да се прекрати мащабното разследване „Lava Jato“ (автомивка), в което Жука и други представители на политическия елит в Бразилия са уличени в корупция.

Телефонният разговор, проведен между Жука и Серхио Мачадо, бивш сенатор и доскорошен президент на държавната нефтена компания „Транспетро“, е проведен седмици преди гласуването, на което бе взето решението за импийчмънта на Русеф.

Нови подробности за преврата, който вече наистина може да се разглеждакато такъв, излязоха на бял свят като доказателства: импийчмънтът на Дилма Русеф е бил подготвен предварително още през март. Медиите получиха аудио разговори между най-близките поддръжници на временния президент Мишел Темер. От едната страна на разговора е записан сегашният министър на планирането на бюджета Ромеро Жука – доста нервен да говори на бившия шеф на компанията „Транспетро“ Серхио Мачадо.

„Нямаме друг избор, трябва да решиш всичко с адвоката си, ако си политик… Знаеш как се правят нещата в политиката, по дяволите, за да се спре това кървене, е необходимо да се смени правителството“ – се чуват думите на Ромеро, записани от бръмбари.

„Говорихте ли вече с Ренан (председателя на Горната камара на парламента на Бразилия  Калейрус) – пита Жука.„Не, аз първо исках да говоря с вас, защото вие сте най-интелигентният от всички,“ – казва Мачадо. „Всички ние трабвя да се споразумеем“, казва Жука. „Момче, най-лесният начин е на мястото на Русеф да бъде поставен Темер“, предлага Мачадо.

„Но срещу такъв сценарий е Ренан Калейрус. Той не харесва Темер, предпочита постът да бъде зает от Едуардо Куня“, казва на свой ред Жука.
„Слушай, смяната на Дилма трябва да се извърши във всеки случай – било чрез импийчмънт или чрез доброволна оставка Оставката е по-мек вариант. На нейно място идва Мишел Темер…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране