13.02.2016 | 0:01
Скандал в художествената гимнастика
Освободената от националния отбор Мария Матева опроверга обяснението, че има здравословни проблеми

Скандал тлее в българската художествена гимнастика и е на път да се разгори след изявление на освободената от националния отбор Мария Матева. Преди два дни стана ясно, че на 1 февруари УС на федерацията (БФХГ) се е съобразил с писмо на главната треньорка Ефросина Ангелова и Матева няма да е повече част от тима. Ангелова твърди, че на последните занимания гимнастичката не е успявала да участва „постоянно и интензивно“.

„С навлизането в състезателен период това ще затруднява все повече подготовката й. Смятам, че усилията на състезателката не могат да компенсират физическото й състояние и е в неин интерес да се вземат мерки за лечение и избягване на допълнителни усложнения“, допълва тя.

На свой ред УС на БФХГ, начело с президента Илиана Раева, написа обръщение към Матева, с което й благодари „за огромното удоволствие, което ни подари през всичките години като национална състезателка, за спечелените медали и прекрасни емоции“.

В нито едно от изявленията не се споменава да е имало консултация с лекар относно състоянието на 21-годишната бургазлийка. Самата Матева реагира гневно пред БНТ: „Не съм съгласна с това, което казват – че не мога да издържам на натоварвания и че имам здравословни проблеми. Всички виждат, че съм си добре. Падала издръжливостта – пълна глупост, тъй като тренирам повече от другите, играя повече от другите, имам си тренировъчни дневници, с които мога да го докажа. Колкото до гърба – да, имам проблеми с гърба, но това е от 14-годишна възраст“.

Хора, близки до отбора, твърдят, че има търкания между личната треньорка на Матева – Петя Монева, и главната – Ефросина Ангелова. Има някакво напрежение и между ръководството на федерацията и треньорката Камелия Дунавска. Само преди няколко дни УС на БФХГ разпусна втория ансамбъл, чийто треньор е Дунавска. Според информацията, тя е поискала селекция за допълване на състава заради множество контузии. Но УС направо е разпуснал ансамбъла, като е препоръчал „на спортните клубове на освободените състезатели да се направи най-доброто за тяхната подготовка и възстановяване от травмите, за да могат да вземат участие в предстоящата селекция за новия олимпийски цикъл“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране