02.10.2018 | 11:58
Скандал! За над 43 млн. лв. община Варна ще купува от Гергов „Дупката“
Пореден подарък от ГЕРБ за бизнесмена от БСП

Общинската комисия „Собственост и стопанство“ във Варна гласува  откупуването от бизнесмена Георги Гергов на т.нар. „Дупка“ в центъра на града, където някога трябваше да бъде изграден морския ЦУМ.Шефът на общинската дирекция „Собственост, икономика и стопански дейности” Петко Бойновски аргументира предложението за изкупуване на имота с продължаващите от години неясноти по инвестиционните намерения на ЦУМ-Варна, както и по сроковете, в които биха могли да бъдат реализирани.

В подкрепа на думите му, главният архитект на Варна, Виктор Бузев добави, че преди 7 години за последен път въпросът с варненския ЦУМ е бил на дневен ред и то като идеен проект, без каквито и да било технически и финансови параметри. Като възможна стъпка за решаване на казуса бизнесменът Георги Гергов е предложил продажбата на 100% от акциите на „Централен универсален магазин“ АД.

Според независими оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на дружеството е 43 244 000 лв., при цена за една акция от 1,50 лв. По време на заседанието стана ясно, че общината ще придобие дружеството без задължения, а комисията одобри пазарната оценка. Кметът на Варна трябва да предприеме всички необходими действия за осигуряване на средствата от правителството. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет, уточниха общинарите.

Т.нар. Дупката на пъпа на Варна заема площ от 3775 кв. м. , като за варненци проектът е с повече от 30-годишна история. Началото е сложено през 1986 г., когато малкият площад с водна площ и статуя от соцреализма е разкопан с намерението да бъде построен варненски аналог на столичния ЦУМ. Шест години по-късно е учредено съвместно дружество „Търговски дом”АД, в което община Варна притежава 45 процента срещу апортиране на 3,5 дка, и фирма „Лазур”, която да инвестира в строителството.

Следват серия реституционни дела, продължили десетилетия, в които бившите собственици успяват да си върнат близо 900 кв.м от първоначалния терен, а общинския  дял се стопява до 26 процента. От 2005 година собственик на останалия терен е ЦУМ-АД на Гергов.

В процеса на работа обаче бяха открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и за страната. Това стопира проекта за бъдещия Търговски дом и досега мястото в най-атрактивната градска част на Варна е неизползваемо и загрозяващо.

Главният архитект на Варна уточни, че Подробният устройствен план на терена би могъл да се актуализира, тъй като е от времето преди приемането на Общия устройствен план на Варна. Подходът обаче трябва да е като към уникално място, заради множеството артефакти от древния Одесос, които трябва да бъдат съхранени и експонирани по съвременен начин.

Позицията и на кмета Иван Портних е да не се отстъпва от идеята мястото да се превърне в музей на открито, в който да намери съвременен прочит хилядолетната история на Варна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране