29.04.2017 | 19:22
Скандалът ЦУМ-гейт застигна и сина на Маргарита Попова
Заповедта, с която Николай Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, влиза в сила на 24 април – понеделник

Синът на Маргарита Попова – прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, влиза в сила на 24 април – понеделник, съобщава “Съдебни репортажи”, като се позовава на източници в прокуратурата.

Понижаването на Николай Попов съвпада с избухването на скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров със собственика на “Овергаз”, издател на вестник “Сега” и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, осъществена с посредничеството на Георги Гергов в ЦУМ (заради което и скандалът бе наречен ЦУМ-гейт). 

Миналата сряда в медиите бе разпространено видео, в което Дончев разказва, че главният прокурор го е заплашвал заради несъщестуващата му близост до партия “Да, България” и телевизия BiT, и изразил негодувание заради карикатурите на Христо Комарницки в “Сега”. Ден по-късно Цацаров отрече твърденията на Дончев, заяви, че собственикът на “Овергаз” е търсил съдействие от него, а в пълен синхрон медиите, близки до Делян Пеевски, започнаха да публикуват материали срещу Дончев.

Миналия четвъртък в “Блиц” се появи анонимен материал, озаглавен “Заговорът на Сашо Дончев срещу Цацаров е разкрит! Босът на “Овергаз” искал да пробута Маргарита Попова за главен прокурор!”. В него се твърди, че “заговорът” цели отстраняването на Сотир Цацаров от поста и заменянето му с “послушна и удобна за кръга “Капитал” марионетка”. “Сашо Дончев си има и фаворитка за ключовия пост в лицето на Маргарита Попова. Бившата вицепрезидентка бе назначена за зам.-председател на Българската стопанска камера, в която председател на Управителния съвет е босът на “Овергаз” Сашо Дончев”, твърди агенцията. На следващия ден Попов е разкомандирован от СГП.

Потърсен за коментар прокурор Попов отказал да разговаря по темата. “В момента изпълнявам функциите си в Софийската районна прокуратура”, лаконично казал той.
Градският прокурор на София Емилия Русинова, която бе фаворит за поста и бе горещо подкрепена от главния прокурор Сотир Цацаров, категорично отказала да разговаря по телефона.

Николай Попов е назначен за районен прокурор през февруари 2010 г., по това време майка му Маргарита Попова е правосъден министър в правителството на ГЕРБ. На 13 юли 2013 г. (Попова вече е вицепрезидент) с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурор Попов е назначен за зам.-районен прокурор на София.
Проверка на “Съдебни репортажи” в протоколите от заседанията на ВСС показва, че от 4 януари до 26 август миналата година Попов е бил “в платен годишен отпуск и творчески отпуск”. По неофициална информация той е бил на обучение в Англия.

Командирован е в СГП от януари тази година. По какви критерии е избран не става ясно, заради отказа на градския прокурор да разговаря с репортер на “Съдебни репортажи”.

Изданието припомня, че в края на 2014 г. между главния прокурор Сотир Цацаров и тогавашната представляваща ВСС Соня Найденова избухва напрежение. В дискусия за случайното разпределение на делата и сигурността на софтуерите в съдилищата Найденова заявява, че си пожелава да не получава повече специално отношение към семейството си. Главният прокурор Сотир Цацаров веднага реагира с думите: “Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре“. По това време съпругът на Найденова – Веселин Найденов е началник отдел във Върховната административна прокуратура. “Нямам намерение да освобождавам съпруга Ви от началник отдел заради противоречие с Вас”, допълва Цацаров.

Половин година по-късно Найденова заявява, че мнозинството в съвета я наказва заради различното й мнение по много въпроси и намеква, че напрежението между нея и Цацаров е продължило. „Пожелах си нещо, което виждам, че не се случва. Благодаря ви, че все пак бяхте открити. Приемам го като определено мнение, като санкции за различното мнение“, саркастично отбелязва тя. Репликата й бе посрещната с пълно мълчание от главния прокурор Сотир Цацаров, но същия ден “Правен свят” съобщава, че две седмици преди заседанието със заповед на Цацаров съпругът на Найденова Веселин Найденов е бил освободен от ръководния пост във ВАП и работи като редови прокурор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране