Зареждане

Напишете

БЪЛГАРИЯ

Скандален коментар на доцентка по педагогика предизвика буря в мрежата

share

Скандален пост във „Фейсбук“ на преподавателка по педагогика от Бургаския университет „Проф. А. Златаров“ предизвика лавина от възмущение в социалните мрежи. В него въпросната доц. д-р Елена Петкова заявява, че „образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване“. Грубото й изказване й е събрало хиляди негативни реакции, а от сайта „Мама нинджа“ сезираха просветното министерство и Комисията за защита от дискриминация. Още не е ясно дали институциите ще се занимаят с казуса.

Коментарът е направен в дискусия, която тече от няколко дни по повод сигнали, че в някои детски градини учителките помолили родителите да не водят децата си на тържествата за осми март, защото не могат да говорят или не знаят добре стихчетата. Покрай спора трябва ли така да се отнасят към децата с по-различно развитие доц. Елена Петкова, която преподава педагогика в Бургаския университет, обявява: „Образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване. Различните деца отиват в различна образователна институция. И там развиват специалните си нужди със специални педагози. Идеята не е сегрегация, а образование. Освен ако не искате да си правите децата на всеобщо необразоваеми, че по-лесно“.

От МОН коментираха, че приобщаващото образование (чиято философия е децата със специални потребности да бъдат приобщени в масовите училища редом с останалите деца – бел. ред.) е твърда политика на министерството и че не приемат подобно отношение към специалните деца. От там призоваха за конкретни сигнали за детски градини с подобни проблеми, които да проверят.

spodelime

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.