22.10.2017 | 0:01
Скандален милиардер спечели изборите в Чехия
Андрей Бабиш победи само 12 дни след като бе официално обвинен за финансови далавери с еврофондове

Чешкият милиардер Андрей Бабиш спечели огромна победа на състоялите се в петък и събота парламентарни избори в Чехия. Популисткото движение на Бабиш АНО получи над 30% от гласовете – три пъти повече от всяка друга партия. Този резултат му дава възможност да управлява в коалиция само с една партия.

Милиардерът, чието състояние се оценява на над 4 милиарда долара, заяви, че неговата партия е проевропейска, част от ЕС и НАТО. Той изтъкна, че ЕС трябва да спре да говори за Европа на две скорости.  Бабиш изрази надежда, че в Чехия скоро ще бъде съставено правителство. АНО е първата политическа сила, която разбива продължилото четвърт век доминиране на две традиционни партии от център-дясно и център-ляво – допълнителна промяна в променящия се политически пейзаж в Европа, където бежанската криза роди протестни групи.

С едва 7,4 % от гласовете управляващите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г. Роденият в Словакия Бабиш бе вицепремиер и финансов министър в правителството на Соботка от януари 2014 до май 2017 г., когато бе отстранен заради подозрения за финансови нередности.

През септември тази година неговият депутатски имунитет падна, а на 9 октомври Бабиш бе официално обвинен за незаконно получаване на европейски субсидии чрез своя компания. Крайнодясната антиевропейска партия „Свобода и пряка демокрация“ на родения в Токио японско-чешки бизнесмен Томио Окамура отбеляза голям успех с повече от 10 процента от гласовете. Друга протестна партия, на Пиратите, също е на път да спечели места в долната камара на парламента с недоволните либерални гласове. По последни данни девет партии ще спечелят места в парламента.

Очакванията са Андрей Бабиш, който е безспорният бъдещ премиер, да се обърне за коалиционни преговори първо към социалдемократите, заяви неговият заместник Ярослав Фалтинек пред журналисти. Но председателят на социалдемократите Милан Хованец заяви, че партията може да мине в опозиция. Бабиш може да поиска коалиция и с дясната Гражданска демократическа партия, която излезе на втора позиция с близо 11 процента от гласовете.

Тази партия и социалдемократите са оглавявали всяко чешко правителство след разделянето на Чехословакия, като се изключат служебните кабинети, припомня Ройтерс. Очаква се АНО да разполага с 81 депутати в 200-членния парламент, Гражданската демократическа партия може да получи 23, а социалдемократите да се окажат с 15 при досегашни 50.

Усложняващ фактор за коалиционни преговори са политическите обвинения срещу Бабиш, че е получил незаконно 2 милиона евро от европейските фондове, преди да влезе в политиката. Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, има възможност АНО да формира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната антиевропейска партия „Свобода и пряка демокрация“. Чешкият президент Милош Земан заяви, че ще даде месец за преговори, преди да свика новия парламент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране