13.04.2017 | 20:24
Скандално! 28 блока са санирани за 400 лв. на кв.м. вместо за 100
МРРБ внася още данни в прокуратурата за нарушения по "безплатната" програма

Общо 28 от завършените над 300 блока са санирани на цена, която е близо 4 пъти по-висока от пазарните стойности. Това става ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Според нея за период от 9 месеца – до въвеждането на първите пределни стойности по националната програма за безплатно саниране – са действали именно такива цени.

„С предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират два пъти повече сгради – 4000, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати“, категорична бе Комитова пред БНР вчера. Както вече стана ясно, преди дни регионалният министър Спас Попниколов подаде сигнал в прокуратурата за завишените цени на санирането и други нарушения по „безплатната“ програма.

От държавното обвинение обаче съобщиха, че данните не са достатъчно конкретни, за да започне досъдебно производство. Според Комитова след Великден МРРБ ще внесе конкретни документи и резултати от проверките. „Нашият сигнал до прокуратурата не опира до фирми, извършили нарушения, а до управленските решения, взети в МРРБ – цената на квадратен метър, наддоговарянето и липсата на контрол. Ще предоставим данни за тях, както и жалбите за лошо качество“, заяви още зам.-министърът.

„От октомври 2015 г. цената се фиксира на 348.60 лв. на кв. м. Тя също е висока и необоснована, защото в същото време по европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“ се санират блокове на цена от 114.16 лв. на кв. м. Възниква въпросът как по едно и също време, за едно и също нещо, се плащат две различни цени – с европейско финансиране санираме на 114 лв., а с пари от бюджета – на 348 лв.“, коментира зам.-министърът.

Според нея освен необосновано високите цени друго нарушение е допуснатото наддоговаряне на проекти извън одобрения от правителството финансов ресурс от 1 млрд. лв., с което „е нарушена финансовата дисциплина“. Още през ноември 2016 г. са били наддоговорени 200 млн. лв. повече от отпуснатите с правителственото постановление средства – така „обещаните“ за саниране пари вече са били 1.2 млн. лв. „Веднага след това МРРБ блокира програмата, спира изпълнението и договорите с общините и очаква решението на МС за отпускане на още 1 млрд. лв.“, обясни още Комитова. Тя категорично подчерта, че този втори милиард по програмата е гласуван „заради допуснатия дефект от поетите ангажименти, надхвърлящи първия милиард“. Така срещу тези 2 млрд. лв. по предвидените 2022 сгради според Комитова „всеки собственик на саниран апартамент получи от държавата подарък в размер на 17 500 лв.“.

Третото нарушение е липсата на контрол. Става дума за обърканата схема, при която този, който плаща, не извършва физическа проверка на място, а дава парите само по документи. Затова има и много жалби за некачествено саниране.

1 коментар

  1. Ценов каза:

    Един от пресните депутати заяви,че ще продължи надграждането постигнато преди два три месеца.Тоест,строежът на магистрали,саниране,печелене на проекти от които ще започнат да текат пари от данъкоплатците на „братските“държави членки на ЕС.С пълен обем ще се обхванат скъпите обществени поръчки,нашите хора се изнервиха да чакат,но всичко ще си дойде на мястото.Истински случай.Един тлъст съсел извикал своя подчинена и й казал:Много съм доволен от работата ти като счетоводител,но ти не гласува с правилния номер,затова ще се наложи да се разделим. Шефе,аз помислих,че още си в БСП и затова гласувах с №-10.Тя горката не е знаела,че началникът й е преминал към ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране