11.07.2016 | 11:55
Скандално! Прокуратурата разследва Кеворкян за проповядване на омраза към циганите
Сигналът е подаден от Антибългарския Хелзинкски комитет

Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила постановления на Софийската районна и на Софийската градска прокуратура (СРП, СГП), с които се отказва образуването на досъдебно производство за антиромска реч на журналиста Кеворк Кеворкян, съобщи Българският хелзинкски комитет. Преписката е образувана по жалби на журналистите Кремена Будинова и журналиста Спас Спасов, които са представлявани от директорката на Правната програма на БХК Маргарита Илиева.

Жалбата срещу Кеворкян е за публикации и авторски предавания – „Боклуци“, „Левски, Йото и циганите“ и „Циганското нахалство“, както и два броя на предаването „Всяка неделя“ по „Нова телевизия“, където то се излъчваше до септември 2014 г.

„Първата статия е по повод разпространена в социалните медии снимка на трима непълнолетни роми в провокативни пози с портрети на български исторически личности. Кеворкян ги нарича „цигански животни“, пише за обявена от „тях“ срещу „нас“ „война“ и „гнусна касапница“; представя ги като заплаха за „българското“, която трябва да бъде наказвана от властите; нарича равните права на ромите „далавера“, която застрашавала правата на българите; твърди заговор на ромите срещу българите; че младежите от снимката били добре облечени, защото българите се грижели за тях в собствен ущърб; стигматизира ромите като сексуални насилници, твърдяната липса на репресия срещу които била „овчедушие“. Кеворкян представя ромите като подчовеци и в следващите си статии и предаванията“, припомня БХК.

СРП и СГП са отказали да образуват досъдебно производство срещу Кеворкян, защото според тях той не целял да подбужда към дискриминация. Прокурорът Людмил Коюмджиев от САП обаче отменил постановленията като необосновани и незаконосъобразни. Според него са налице данни за престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс – проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация.

„САП отчита общественото положение на Кеворкян като известен журналист, както и че речта му е разпространена до широк кръг лица чрез средствата за масова информация. Прокурор Коюмджиев определя изявленията на Кеворкян като „враждебно изказване“ спрямо ромите, провокирало и насърчило отрицателни обществени нагласи, видно от коментарите под статиите“, се казва в съобщение на БХК.

6 коментара

  1. Бойчо каза:

    За казване на истината ли вече съдят в България?! Може би е възможно, защото този антибългарски комитет трябва да бъде забранен- Вместо това е финансиран от Министерство на труда и социалните грижи.

  2. Мел каза:

    Ромския ХК да бъде разследван от всички органи, защото това е организация, която насърчава ромите да се държат отвратително с българите.
    В България всички сме равни, но някои са по-равни, нали дами и господа?
    А дали БХК си дава сметка, че в един момент на българите ще им писне да хрантутят ромите и нещата ще излязат извън контрол?
    Кой позволява на БКХ да съди журналист като Кеворкян за думи, които освен че са истина, отразяват и мнението на целокупния български народ?
    Или както казва Тери Пратчет-„Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.“
    Да, Кеворкян е достатъчно голям!И достатъчно много хора ще го подкрепим!

  3. така е каза:

    Истината е неудобна, затова ни облъчват с лъжи.И стига с този хем български, хем хелзинкски комитет, той си е направо цигански.

  4. руслан каза:

    Кога най-после ще разтурят този антибългарски комитет и ще ги съдят за антибългарска дейност ?

  5. Иванка Ставриева каза:

    ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ ЗАЕМЕ С РАЗСЛЕДВАНЕ НА АНТИБЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ, КАКТО И С ТЕЗИ „ПРЕДСТАВИТЕЛ“ НА ЦИГАНСКИЯ ЕТНОС, КОИТО СЕ ГАВРЯТ ПУБЛИЧНО С НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ И УБИВАТ И ОГРАБВАТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ !
    ПРИ ТАЗИ РАЗРАСНАЛАТА СЕ ЦИГАНСКА ПРЕСТЪПНОСТ, ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА ПРОКУРОРА КОЮМДЖИЕВ СА ЖАЛКИ И СМЕХОТВОРНИ !

  6. В този Хел.комитет май не са българи, а цигански котун ... каза:

    Кой и защо плаща на тези човечета и кого преставлават.Загадка пълна.Някви преставители на не знам кой, ще дават на съд човек, казал истината за „братята“ цигани.
    Те ти тъпотиите на хора,напъхали се не знам с чие ходатайство на добре платени места, на които симулират работа и дейност в полза на този дето духа

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране