29.07.2016 | 0:05
Слави след решението на КС: Какво следва? Сценаристите: Война!
Че чертата е начертана, е начертана, каза водещият на "Шоуто на Слави"

Водещият на „Шоуто на Слави“ по бТВ Слави Трифонов откри предаването си тази вечер с коментар за решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да насрочи референдум по неговата инициатива в три от общо шестте въпроса.

На практика съдът отмени въпроси с номера 2, 4 и 6 от всичките общо шест въпроса, за които бяха събрани необходимите над 500 хиляди подписа, за да стане референдумът задължителен:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

„И какво следва?“, попита в края на шоуто си Слави Трифонов. „Следва война“, отговориха сценаристите му. Почти час по-рано Слави Трифонов започна шоуто с мрачно изражение, гледайки в камерата и в близък план: „Че чертата е начертана, е начертана. Тя е определена. Каквото и да го мислим, истината е по това, което правиш, а не това, което мислиш. От едната страна е българският народ, а от другата са политическата класа и назначените от нея съдии. В нормалните държави и политическата класа, и прокуратарата, и съдът служат на народа“, започна водещият.

Той допълни, че това, което казва, не е популизъм:„А вижте колко е интересно – при нас е обратното. Засега“, завърши загадъчно Трифонов. След това бе излъчен клипът на песента „Нема такава държава“, а веднага след него Слави Трифонов обяви реклами. По-късно сценаристът на предаването Тошко Йорданов обвини Конституционния съд в изпълнение на политическа поръчка.

„Днес е ден, който оставя кофти чувство и отвращение у всеки здравомислещ човек. Бяхме свидетели на демонстративна наглост. Трябва да се вбесим. Задължително е масово да гласуваме – другите три въпроса, които останаха, ще променят политическата система. А след това, по един или друг начин, ще въведем и останалите три въпроса“, каза Йорданов.„12 на 0. Не е ли ясно за какво става дума“, попита Филип Станев.

„Ако тия 12 конституционни съдии живееха в САЩ, щяха да знаят, че Конституцията допуска да бъде променяна с референдуми“, допълни Иво Сиромахов. Той прогнозира, че на референдума наесен промяната ще започне. Сиромахов също обвини Конституционния съд в изпълнение на политическа поръчка.

Сценаристите на „Шоуто на Слави“ продължиха в типичния си стил да обиждат всеки, който е имал общо с процедурата около инициирания от тях референдум.

„До новия ден на независимостта, който съвпада с деня на референдума, остават само три месеца,“ каза Иван Кулеков.

Няма да има война, допълни той. Следват песни и танци около парламента, защото всяка тоталитарна власт сваля себе си,“ допълни Кулеков.„С референдума наесен имаме тази възможност текстът на песента „Да изхвърлим боклука“ да се превърне в реалност“, завърши шоуто Трифонов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране