04.05.2018 | 13:05
След „див популизъм” и „самоунижение”: Депутатите запазиха заплатите и ваканциите си

Правилата за определяне на депутатските заплати и ваканции няма да се променят. Народното събрание отхвърли предложението на „БСП за България”. „Червените” поискаха намаляване и фиксиране на заплатите на 2976 лв., каквито били в края на предишния парламент. Премахване на великденската и коледната ваканции за народните представители, беше друго тяхно предложение.

След близо двучасов дебат проектопромените в правилника бяха отхвърлени с 65 гласа „за”, 42 „против” и 59 „въздържал се”. БСП настояваха, че работата на парламента е нискокачествена. Освен това, според лидерката Корнелия Нинова, предложението им не било популизъм, а солидарност с бедните българи.

Никой обаче не подкрепи „червените”. Славчо Атанасов от „Обединени патриоти” каза, че всъщност става въпрос за „див популизъм” и че това се прави винаги, когато една партия е в опозиция. Кръстина Таскова от „Воля” призова при гласуването всички депутати да излязат и да останат само тези от БСП, за да се види, че и те не са убедени в предложението си. Това не се случи.

След гласуването в процедура по отрицателен вот Йордан Цонев от ДПС каза, че е бил „против”, като разкритикува мотивите на БСП. Според него, ако законотворчеството не е добро, то не следва да се намаляват заплатите, а да се повиши качеството. Мотивите на БСП били „откровено неверни“. Цонев коментира изявлението на Корнелия Нинова и попита кой от депутатите почива 70 дни в годината, както твърди тя. Според него, и други депутати в събота и неделя се срещат с избиратели, а не само тя. Не смятам, че нямаме кусури, но този подход не работи, обяви депутатът от ДПС. Според него парламентът днес се подложил на самоунижение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране