01.03.2015 | 21:22
След ранния Доган – ексдепутат от ББЦ ще кове закон за проституцията
Стефан Кенов е сигурен, че жриците ще се осигуряват на максималния доход

Секретарят на БДЦ и бивш кандидат-шеф на НДСВ, и бивш член на Коалиция „България без цензура”, и бивш бунтар в „Гергьовден“ Стефан Кенов иска закон за проституцията. Не на политическата – на обичайната.

Това стана ясно от гостуването му при Сашо Диков в Нова тв днес. Кенов смята, че е крайно време публичните домове да влязат в лицензионен режим, да имат изискуем минимум служители и да плащат патент на база броя момичета в тях. Народният представител, който е член на Комисията по труда, социалната и демографската политика (както, междувпрочем, и на образователната) предлага да се взима и 10 % ДОД на жриците, като на останалите граждани.

Освен това Кенов предлага проститутките да се осигуряват на максималния таван, за което и те били съгласни, но не каза на базата на какво са му изчисленията.

Идеята му, която е реализирана в много западни държави – е така да се направи опит да се ограничи сводническият бизнес.

Както е известно, още в зората на демокрацията Ахмед Доган беше най-видният радетел на Закон за проституцията. Мотивите бяха, че това социално поприще така или иначе съществува, но не е вкарано в никаква правна и данъчна база. Закон обаче още няма.

В крайна сметка държавата направи патенти за компаньонки (от 3000 до 6440 лв., б.р.), но тези, които ги плащат, се броят на пръсти. Това единствено им служи като алиби, за да не ги прибира полицията.

Останалите биват прибирани, записвани и пускани именно поради липса на нормативна база. НК санкционира само склоняването към проституция, но осъдените са съвсем малко повече от патентованите компаньонки.

Иначе в политически план Кенов е сложна и многопластова личност. Макар че влезе в 43-ото НС като част от коалиция „България без цензура”, той стана известен, че в мейл до Любен Дилов-син нарече лидера Бареков „мишок”. Освен това признава, че има проблеми с лидера на „Гергьовден” Драгомир Стефанов.

„Нямам желание да влизам в никоя от политически сили, представени в коалицията БДЦ – каза той преди време пред „Флагман”. Мога да се включа в нея чрез друга партия. Готов съм да се върна в НДСВ, но при условие, че там лидер няма да бъде Антония Първанова. Всъщност, изобщо нямаше да напусна НДСВ, ако не беше нейното желание да ме отстрани напълно от там.”

През 2013 г. Кенов беше кандидат да оглави НДСВ в конкуренция с Антония Първанова, но тя спечели и той напусна. После си стисна ръката с Бареков и беше главен секретар на ББЦ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране