27.11.2017 | 15:53
След разкрития срещу местната власт в Добрич разследват журналистка по фалшив сигнал
Юлияна Велчева публикува в сайта си "Бележник" как се харчат парите за местния воден цикъл

Трима служители на Инспекцията по труда в Добрич са посетили журналистката Юлияна Велчева. Това се случва, след като сайтът „Бележник“, списван от нея, разкри странни практики от работата на общината в града. Това съобщи Велчева на сайта си. Разследват сигнал срещу нея, пратен от жена, която е посочила, че живее във Варна, но на адреса няма такъв човек. Сигналът е пратен до директора на агенция „Митници“, до Районна прокуратура Добрич, до ТДД на НАП- Варна, до Инспекцията на труда в Добрич, до Комисията за незаконно отнемане на имуществото – ТД Варна. http://belejnik.bg/news/igrata-zagrubya-trima-inspektori-proveryavat-belezhnik-po-klevetnicheski-signal

Тримата инспектори искали да видят колко души работят за фирмата на Юлияна Велчева, издател на „Бележник“, и имат ли трудови договори. Юлияна е самонаета. Няма служители и до тази информация инспекцията би могла да стигне по официален път. „Какво ли очакваха да открият?! Че имам нелегален цех в гарсониерата си?!“. Велчева коментира пред „Сега“, че във фалшивия сигнал на 5 страници има измислици къде е следвала, както и фантасмагории с какво се занимава. На места в сигнала вместо Юлияна пише Мария. Но дори тези формални несъответствия не смущават държавните органи. Отговорът им е: ние сме длъжни да проверяваме всичко.

„Бележник“ направи серия от разследвания как се управлява община Добрич. На 1 октомври беше публикуван текстът „Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич“. Разследването предизвика огромен обществен интерес и публикацията е на два пъти изтривана от админите на най-голямата фейсбук група в Добрич.

Секретарката на кмета, пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ, бивш зам. кмет на Балчик и прочие са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл. Те няма да работят на терен, само ще администрират и ще получават солидни възнаграждения. Общата заделена сума само за заплати на назначените в админстративното управление на водния цикъл е 455 хиляди лева. Общината е обявила 5 официални церемонии – „първи копки и рязане на ленти“, свързани с водния цикъл. Но подробна информация какво предвижда цикълът, къде ще се подменят водопроводите и канализацията, липсва. За рязане на лентички, кафе паузи и подобни са заделени над 200 хил. лева. Кметът Йордан Йорданов от РБ реагира в профила си във Фейсбук, че ще сезира компетентните органи и институции заради разкритията, независимо че те почиват на официални данни.

Велчева в продължение на 17 години беше кореспондент на „24 часа“. Пред „Дневник“ тя определя „Бележник“ като единствената опозиционна медия в Добрич. „Само в този сайт има критики към местната власт и се публикуват разследвания за порочни практики. Текстовете се базират на доказателства и официални документи, а изложените факти се проверяват от поне два независими един от друг източника. Публикуваната справка за възнагражденията на общинските служители е въз основа на получена информация по Закона за достъп до обществена информация и е предоставена от самата община“, разказа журналистът. Тя съобщи, че до момента местната власт не е оспорвала официално нито една публикация и не е ползвала правото си на отговор за нито един текст на сайта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране