22.10.2016 | 23:23
Следващият заместник-генсек на ООН ще е „славянин от Източна Европа“
Назначението е част от сделката с Русия и Китай, за да не ползват своето право на вето срещу Антонио Гутиереш

Следващият заместник-генерален секретар на ООН ще е „славянин от Източна Европа“, съобщи авторитетното списание „Economist“. Назначението е част от сделката с Русия и Китай, за да не ползват своето право на вето срещу Антонио Гутиереш. Това е най-голямата отстъпка, която е направена, измежду всички други назначения, които са договорени. Както е известно, Гутиереш беше абсолютно сигурно с вето от Русия и Китай, преди Бойко Борисов да провали кандидатурата на Ирина Бокова.

Най-вероятно заместникът ще е и жена, защото натискът (основно от САЩ) за повече жени в политиката изключва възможността и втория в ООН да бъде мъж. Самият избор на Гутиереш беше отстъпление от тази идея, едва ли ще се допусне усилване на мъжкото начало. Това обстоятелство изключва кандидатури от типа на Данило Тюрк или Вук Йеремич. Отпада и Николай Младенов, за който се говореше, че участва в саботажа срещу Бокова, за да се уреди с поста на „вицето“. Но неговата връзка беше кандидатът на Черно Гора – Игор Лукшич, който отпадна още в първите гласувания.

Жените в надпреварата, от славянски произход, бяха само нашите Бокова и Георгиева. Третата кандидатка от региона – Наталия Герман от Молдова, е румънка, т.е. не е от славянски произход.

Теоретично обаче е възможно за заместник-генсек да се издигне и съвсем друго лице, което не е участвало в избора за титуляр. В Източна Европа има достатъчно жени на високи постове с дипломатически опит. Все пак обаче, опитът на Бокова в ЮНЕСКО го няма никой, като изключим Хелън Кларк от Нова Зеландия. Но тя не е от Източна Европа, и не е славянка.

Най-логично е постът да спечели Ирина Бокова. Тя се представи далеч по-добре на изслушванията от Кристалина Георгиева. Беше изпратена с овации в Асамблеята. Самата тя в последните дни се обяви срещу резолюция на ЮНЕСКО, свързана със светите места в Йерусалим, което очевидно е подкрепа за американо-израелската позиция. Преди време тя беше против и приемането на Палестина в ЮНЕСКО, което и спечели адмирации от САЩ и намали до минимум възможността за вето при финалното гласуване (междинните „вета“ ги получават всички, те са средство за преговори, точно както отпадна и „ветото“ срещу Гутиереш).

Кристалина тотално се изложи на изслушването, като дори стана за смях с харлемския си английски. Но по-важното е, че в момента американски и европейски медии са подхванали кампания срещу нея, с очевидната цел да я изгонят дори от Европейската комисия. В тази ситуация да я назначават в ООН би било нелогично.

В политически план, не е ясно дали постът „заместник-генерален секретар“ е по-важен от поста „директор на ЮНЕСКО“. Формално е по-висок, но реално директорът сам ръководи цяла автономна организация. От друга страна обаче, мандатът на Бокова в ЮНЕСКО изтича след по-малко от година, така че нов 5 годишен мандат като заместник на Гутиереш изглежда перспективен.

Преди Economist Бокова беше лансирана и от британския вестник Independent.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране