23.02.2018 | 0:01
Словакия отхвърли Истанбулската конвенция
Премиерът Роберт Фицо отстъпи под натиска на по-малкия партньор в управляващата коалиция - националистите от Словашката национална партия

Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени, станала известна в България като Истанбулската конвенция. Премиерът Роберт Фицо отстъпи под натиска на по-малкия партньор в управляващата коалиция – националистите от Словашката национална партия (SNS).

Подобно на противниците на конвенцията в България те заявиха, че спирането на ратификацията не е достатъчно и продължават борбата с цел Братислава да денонсира подписа си под документа. В редиците на опозицията в Словакия се наредиха и религиозни организации.

Словакия подписа Истанбулската конвенция през 2011 г. и спря ратификацията в момент, когато документът бе одобрен от повече от 40 държави на континента. Русия и Азербайджан са единствените членове на Съвета на Европа, които не са подписали конвенцията. „Преди две седмици България, която в момента временно е председател на Съвета на ЕС, също отхвърли споразумението, подчертавайки по този начин съпротивата на социално консервативни страни от бившия съветски блок срещу либералните ценности на по-заможната Западна Европа“, припомня по този повод Ройтерс, цитирани от медии.

Премиерът Фицо обаче отива по-далеч от българския си колега Бойко Борисов. Той обяви, че Словакия няма да ратифицира документ, който според него е спорен, може да доведе до нарушаване на Конституцията и до узаконяване на еднополовите бракове.

ГЕРБ поиска по въпроса да се произнесе Конституционният съд. Конституцията на Словакия практически забранява еднополовите бракове с приемането на поправка в Конституцията през 2014 г., в която изрично е записано, че бракът е само съюзът между мъж и жена. В страната еднополовите съжителства не са признати и като граждански съюзи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране