25.02.2018 | 0:01
Случай на секстормоз е съсипал кариерата на Брендър Фрейзър
Актьорът обвинява бившия президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която раздава наградите „Златен глобус“

Още една холивудска знаменитост, но този път от мъжки пол, се присъедини към движението #MeToo, след като в четвъртък излезе пред списание GQ с обвинения за сексуално насилие от бивш президент на Холивудската асоциация за чуждестранни печатни издания (HFPA) – също мъж.

В интервю за GQ актьорът от „Мумията“ твърди, че Филип Бърк от HFPA го е атакувал в хотел „Бевърли Хилс“ преди близо 15 години, през лятото на 2003 г., пише „Варайъти“. „Той протегна лявата си ръка, сграбчи задника ми, един от пръстите му влезе навътре и започна да прави кръгови движения“, казва актьорът.

Самият Бърк разказва за инцидента в мемоарите си „With Signs and Wonders“, но твърди, че „ощипал Фрейзър отзад като шега“. Според Фрейзър обаче това не било шега, той бил завладян от страх и трябвало да отстрани ръката на Бърк. „Стана ми зле. Почувствах се като малко дете. Сякаш топка заседна в гърлото ми. Мислех, че ще се разплача“, казва той.

Актьорът веднага се прибрал у дома си и казал на съпругата си за срещата, но се страхувал да съобщи публично с инцидента, тъй като: „Не исках да се връщам към това, което изпитах, нито то да стане част от разговорите за мен“. Чрез свои представители Фрейзър поискал извинение от Бърк, което той признава, че е написал, но добавя: „Извинението ми не беше признание, че съм извършил нещо нередно, а просто обичайното  „Ако съм направил нещо, което е засегнало г-н Фрейзър, то не е било нарочно и се извинявам”.

Бърк, който излиза в шестмесечен неплатен отпуск от HFPA през април 2014-а след реакцията срещу мемоарите му, но все още е член на Асоциацията, отрича обвинението в имейл до GQ, в който твърди: „Версията на г-н Фрейзър е пълна измислица”.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд отвърна със следното изявление: „HFPA има твърда позиция против сексуалния тормоз и този вид поведение, описан в статията. През годините продължихме да пъддържаве положителни работни взаимоотношения с Брендън Фрейзър, сред които беше поканата да обяви кандидати за „Златен глобус“, участие в церемонията и участие в пресконференции. Тази статия включва твърдения, за които HFPA преди това не е била информирана и понастоящем проучваме подробностите около инцидента“.

Актьорът казва, че заради случая се е затворил в себе си и се е оттеглил от обществения живот. Той подозира, че като резултат HFPA го е поставила в черния си списък, защото след това е бил канен на златните глобуси (наградите, които раздава Асоциацията) твърде рядко след 2003 г. Той вярва, че това е и част от причините кариерата му да дерайлира: „Когато продуцентите спрат да ти се обаждат, започваш да се питаш защо. Има много причини, но не е ли и тази една от тях? Аз мисля, че е”.

Фрейзър добавя, че бил окуражен да разкаже за инцидента от движенията #MeToo и Time’s Up: „Познавам Роуз (Макгоуан), познавам Ашли (Джъд), познавам и Мира (Сорвино) – работил съм с тях и ги смятам за приятели. Не съм говорил с тях от години, но те са мои приятели. Наблюдавах появата на това прекрасно движение и тези хора, които имаха куража да кажат това, за което нямах смелостта да говоря.

Дали все още се страхувам? Абсолютно. Чувствам ли, че трябва да кажа нещо? Абсолютно. Исках да го направя много, много пъти, но досега винаги се спирах – казва Фрейзър в интервюто. – Може би реагирам пресилено на това, което ми се е случило. Но това е моята истина“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране