14.09.2017 | 0:01
SMS до директора на СМГ преди скандала: Твоите учители подкрепят БСП, не ГЕРБ – вината ще е твоя
Съдържанието му прочете председателят на Съюза на математиците в България (СМБ) акад. Петър Кендеров пред депутатите от образователната комисия

Заплашителен SMS до уволнения директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е предшествал избухването на скандала със СМГ. Съдържанието му прочете днес председателят на Съюза на математиците в България (СМБ) акад. Петър Кендеров пред депутатите от образователната комисия, министъра на образованието, журналисти, учители от СМГ и членове на настоятелството ѝ.

„Г-н Директор, обади ми се, ако обичаш, защото утре ще бъда при г-жа Фандъкова да коментираме подкрепата на СМГ на бивши агенти и доносници. Кендеров (обвързаността му с бившата Държавна сигурност е обявена два пъти от Комисията по досиетата – през 2011 и 2014 г. – бел. ред.) няма да получи задачите и СМГ няма да може да проведе състезанието. Ще стане скандал и Кендеров ще го отнесе, но първата атака на родители и ученици ще бъде срещу директора. Имам най-добри чувства към теб.. Приятелски те предупреждавам, че въпросът е сериозен. Действията на твоите учители са в подкрепа на Корнелия (Нинова – бел. ред.), а не на ГЕРБ. Естествено е вината да се насочи към директора, което не бих желал да се случи. Сава“

„Сава“ е Сава Гроздев – председател на определената от МОН национална комисия за математическото състезание „Европейско кенгуру“ и ръководител на едноименното сдружение, което е един от организаторите на състезанието тази година. Другият е СМБ.

Гроздев и Кендеров влязоха в остър конфликт, след като до националния кръг бяха допуснати само ученици, явили се при сдружението. Те бяха класирани, без да бъдат публикувани точките, които са получили на областния кръг. Всички, явили се при СМБ – големите математически гимназии в страната, включително СМГ, бяха изхвърлени. След като МОН се намеси, не бе направено ново класиране, а просто към първия списък (с близо 400 имена) бяха прибавени подадените от СМБ – общо 588.

SMS-ът бе прочетен в присъствието на Гроздев, но след това той не получи думата, а заседанието бе прекратено. След това Кендеров заяви, че причината за гневното съобщение е решението учениците от СМГ да се явят на състезанието не чрез сдружението, а чрез СМБ. Избухването на Кендеров бе в отговор на изказване на Гроздев, който спомена, че водил директора Стоянов на ресторант и платил сметката.

Прочитането на SMS-а бе може би най-напрегнатият момент от срещата, но съвсем не единственият. Двата часа и половина преминаха във взаимни остри обвинения и странни обяснения. Различните страни така и не заговориха на общ език.

Още с встъпителните си думи началничката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева обвини Антони Стоянов в „непристойно“ поведение спрямо нейни колеги, след което министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че бившият директор е въвлякъл и ученици в конфликта, че не обединява, а разделя училищната общност, което го накарало да се съгласи с отстраняването му.

Вълчев не подмина темата за настоятелството, чрез което се организират съботно-неделните курсове по математика в СМГ, които генерират стотици хиляди левове приходи всяка година. „Част от настоятелствата са превърнати в черни каси – заяви той. – Използват се за събиране на приходи от родителите със задължителен характер или намек на задължителност“. За да спре порочната практика, тази седмица Вълчев изпратил писмо до всички директори на образователни институции „да се въздържат да събират приходи от родителите“.

Председателката на настоятелството Искра Спасова го защити: миналата година са изразходвани над 200 хил. за училището, 76 хил. от тях са отишли за ремонт на съблекалните, дали сме 50% за саниране, 10 хил. за мебели, за компютри, за консумативи. Отделно са плащани пари за състезания на децата, каза тя. Спасова бе категорична, че информацията за годишни приходи на СМГ в размер над 1 милион лева не са верни. По-късно пред OFFNews тя заяви, че за хонорари на учителите, които водят курсовете в събота и неделя, за допълнителното ангажиране на охрана и за счетоводителите са отишли 635.9 хил. лева.

Връщайки се към „Европейско кенгуру“ в отговор на въпрос, зам.-министър Таня Михайлова пък даде странно обяснение по въпроса защо след несправедливото изхвърляне на учениците, явили се при СМБ, не е направила ново класиране на база точки, включващо всички участници – и явилите се при СМБ, и тези при сдружението на Сава Гроздев. Тя се притеснила как биха се почувствали учениците, които вече са в списъка с допуснатите до националния кръг, ако изведнъж ги отстранят заради малко точки. Мисля, че учителите ще ме разберат, каза Михайлова, която е бивш директор на училище в София.

Чувайки това, зам.-председателят на комисията Ерол Мехмед откровено заяви, че министерството е сътворило истинска каша и отбеляза, че когато институциите се намесват, намесата им трябва да е по-умна. Ако проблемът не е решен в училището, а допълнителната намеса е повлияла негативно, значи по системата нещо куца, заключи той.

Кастрева също не бе убедителна в отговора на въпроса с какви мотиви е освободила Стоянов, за да назначи на негово място пенсионираната учителка Зоя Савова (официално Рачева), при това с най-спешната процедура в историята – от пускането на обявата за търсения и.д. директор до назначаването му имаше само 117 минути.

Тя заяви, че мотивите за уволнението били изложени подробно на 25 страници, били нарушени различни точки от длъжностната характеристика, директорът загубил доверието на началниците си. В резюме каза, че решението ѝ е добре защитимо. Тя нарече 117-минутната процедура „изключително прозрачна“ и в услуга на обществото, което трябвало да знае в кой момент има смяна на директор. Краткият срок бил наложен от „обективни обстоятелства“.

Началничката на РУО и бивш зам.-министър на образованието обясни, че се е спряла точно на кандидатурата на Зоя Савова от трите получени, защото бившата учителка „познава ситуацията в СМГ, има авторитета на един от добрите учители математици“ там. Работим като държавници в интерес на децата, увери Кастрева.

Малко по-късно самата Савова я опроверга. Попитана от другия зам.-председател на образователната комисия и бивш министър на образованието проф. Анелия Клисарова уволнила ли е трима новоназначени учители, спечелили конкурси по времето на Стоянов, тя каза, че имала нужда от време, за да се ориентира в обстановката и че не разбира за кои учители я питат.

Само два дена по-рано двама от тези трима учители заявиха пред OFFNews, че са получили писменото искане на директорката Савова (официално Рачева) да се съгласят договорите им, в сила от 1 септември, да бъдат прекратени по взаимно съгласие. Разполагаме и с копия на съответните документи, от които това е видно черно на бяло, с подписа на директорката.

Единственото ясно от отговора на Зоя Савова бе, че дисциплинарно уволнената учителка Петя Тодорова е възстановена на работа. „Всички сме горди, когато посрещаме децата от СМГ с медалите на летището. А какво направихме? Вместо да ги мотивираме, допуснахме на три, четири нива разправия. Първо – с Кенгуруто, замесихме учителите, родителите, и децата включихме в спора. Несправедливо е. Не мога да бъда съгласна с това“, коментира с горчивина проф. Клисарова. Не позволявайте СМГ да бъде разгромена, както се случи с Класическата гимназия – хората там са национална ценност, не ни занимавайте с простотии, призова дългодишният член на образователната комисия Станислав Станилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране