19.05.2019 | 23:49
Смях! Данчо Ментата учи турски – поздрави активистите на ДПС в Момчилград на майчиния им език (видео)
Карадайъ до удари на молби да гласуват за ДПС, упрекна евродепутатите в чифте стандарт и обяви: Шекер байрам само при висок резултат на вота

Седмица преди евровота ДПС най-после пристигна с големия автобус и откри кампанията си в Кърджалийско. Напук на очакванията, че в Джебел ДПС ще се сбутат с митинга на ДОСТ на един и същ площад, този път традиционният 19 май се състоя в Момчилград. Всяка година на тази дата в Джебел се отбелязват драматичните Майски събития, когато през 1989 г. турският етнос се вдига на масови протести срещу „възродителния процес“ и дава жертви.

Традиционната програма за този ден със заупокойната молитва в памет на убитите от съпротивата срещу комунистическия режим беше изместена от политическата агитация. Разбира се, шествието, водено от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ положи венци пред Паметника на жертвите на тоталитаризма в центъра на Момчилград. Докато очакваха закъснението на приходящите да приключи, местните извиха голямо хоро под звуците на „Бяла роза“.

Мъже и жени на спечения от жегата площад бяха оборудвани с бели и тъмносини шапки с партийното лого, и повечето от тях търсеха оскъдните сенки на околната флора, докато слушаха викащите оратори. Не мина без нахъсване срещу националистите, нападки срещу управлението на държавата никак не липсваха. „Демографската криза и миграцията обезлюдяват всяка година по един средно голям град от 45 000 души. България не защитава ефективно националния си интерес в ЕС и ние от ДПС смятаме, че изоставането от европейските темпове на развитие и бедността не са даденост, която да завещаем на следващите поколения“, заяви кметът на Момчилград Сунай Хасан.

Той не пропусна да подчертае, че именно ДПС предлага програма за ускорено развитие на страната. А тя предвиждала по-бързо догонване на европейските доходи, повече работни места и образование, което да гарантира на децата ни професия и високо платена работа. Здравеопазването също трябва да бъде по европейските стандарти, гражданите да участват в управлението в общините и държавата. Освен това ДПС предлага чист въздух и чиста храна за всеки, стана ясно от словото му.

Депутатът Йордан Цонев – Данчо Ментата показа, че учи турски – той първо поздрави митингуващите на майчиния им език, разпали се на български и приключи словото си отново на турски. „Помним събитията от 1989 г., когато тоталитарната власт стреляше с куршуми срещу българските мюсюлмани. Но помним и 2017 г., когато на власт дойдоха националистите и им дадохме възможност да стрелят с думи срещу вас. През 1989 г. на пътя на куршумите заставаха нашите герои, от 2017 г. до днес срещу думите застават вашите избраници, вашите хора от ПГ на ДПС и всеки ден се борят срещу езика на омразата“, извиси глас Цонев. Той се зарече, че ДПС не иска „нашата страна да се разделя, България днес повече от всякога има нужда от ДПС, от единството на всички, които са в ДПС“.

Карадайъ говори последен и уточни, че тази година месец май събира много събития и поради това е особен – 30 г. от трагичните Майски събития, когато турският етнос се е вдигнал на невъоръжена борба за езика си, вярата и достойнството. Освен това сега през целия месец вървят мюсюлманските пости преди свещения Рамазан Байрам. И освен това на днешната дата комшийска Турция отбелязва 100 г. от рождението на Кемал Ататюрк и празника на младежта и спорта. А сега по волята на Аллах предстоят европейски избори, изброи той на турски. Без да визира конкретно партия ДОСТ, той посочи, че вследствие на появата й 100 000 мюсюлмански гласове са били „хвърлени в реката“, докато преди са били за ДПС. „С нашите камъни – по нашата глава стана работата“, обобщи лидерът на ДПС.

Когато премина на български, Карадайъ подчерта, че първо, словото му дотук е било извън предизборната кампания и второ, че онези, които се опитват „да ни разделят, не са наши опоненти, а наши врагове“. Последното вече се било доказало – онези изгубени за ДПС 100 000 гласа довели до идването на власт на националистите. А пък ГЕРБ твърдели пред медиите, че разполагат със 100 000 гласа от мюсюлманите и турците в България.

„Те получават политическа сила и власт от нашите гласове, и използват тази власт против нас. В Европейския парламент заедно с нашите депутати отстояват езиковото и културното многообразие. Чудесно, това е правилна политика. И като се върнат в България, забраняват турския език по време на предизборна кампания. Чифте стандарт е това, двоен аршин, лицемерие! По-важното е кой им позволява това – нашите гласове и обърканите хора“, обобщи политикът.

След което увери, че на площада категорично няма такива, които биха гласували за ГЕРБ и призова всеки да проагитира по 20 свои роднини да гласуват правилно със съответната бюлетина. А после Карадайъ започна церемонията по представянето на част от европейската партийна листа. Сценарият предвиждаше всеки от кандидатите да се обяви с имената и образованието си, но след всеки от тях лидерът съобщаваше, че те са „изключително скромни“ и добавяше намагнетизиращ елемент от иначе скромните им биографии. Сред тях със златните си мокасини блестеше Атидже Алиева-Вели, зам.-председател на Държавния фонд „Земеделие“, същият този фонд, финансирал „къщи за тъщи“. И както сайтът за разследваща журналистика „Бивол“ неотдавна разкри, че самият Карадайъ успешно е уредил родата си с 5 къщи за гости, едната от които на майка му.

Да се задават конкретни въпроси към него и групата му обаче нямаше никакъв шанс, явно поради натоварената програма на т.нар. „централен лъч“., зает със задачата да даде „път на младите“. На финала лидерът на ДПС и №1 в листата подчерта, че само от изборния резултат зависи дали месецът Рамазан ще приключи с Шекер байрам.

Свръхмощните децибели гръмнаха отново, Есил Дюран изгря с ослепителния си бял костюм и запя, като викаше да се гласува активно с еди-кой си номер на бюлетината. Орхан Мурад бе пристигнал без особено популярната си щерка Сузанита, но изпълни песен, достойна за партиен химн, възпяваща ДПС. А Делян Пеевски, който е №2 в европейската листа, си остана невидим и за Момчилград.

Вилдан Байрямова, Оффнюз

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране