Зареждане

Напишете

СВЯТ

Сняг затрупа Балканите

share

Западна Сърбия е затрупана от снежна покривка, на места достигаща до 30 сантиметра дебелина, което предизвиква проблеми с трафика и електроподаването, предаде македонската медия „МКД“. Метеоролозите предупреждаваха за валежи в края на миналата седмица, но никой не е очаквал сняг – особено този, който се е натрупал в долината на река Лим, в района на град Приеполе, и в районите под 400 метра над морското равнище.

В областта Ябука на границата с Черна гора снежната покривка е по-висока от 30 сантиметра, а движението по магистралния път в този регион е спряно заради закъсали камиони и автобуси. Много селища са останали без електричество, съобщи електронното издание на в. „Курир“. Изданието съобщава за натрупана голяма снежна покривка в планините Голия, Златибор, Ядовник, Муртеница, Копаоник, Чемерница и Ябълка, както и за селища, останали без вода и електричество.

Временно е преустановено движението по в долината на река Люма за Черна гора, както и на пътя Иваница-Преко Бърдо. В района на Приеполе снежната покривка е достигнала 25-30 сантиметра. Съобщава се за обилни снеговалежи в района на Ужице в Златиборски окръг, Западна Сърбия. Непроходими са всички пътища в участъка на клисурата Тара. Тежкият сняг е предизвикал проблеми в електроснабдяването и в районите на Прибой, Нови Варош и Златибор.

„Курир“ уточнява, че се очаква подобряване на времето след 14 октомври. Сръбските медии съобщават за голям брой паднали дървета, които са най-вероятната причина за затворените пътища и прекъснатото електричество. В много от районите на Западна Сърбия са пострадали овощни и други земеделски насаждения.

Първият сняг падна в почти всички балкански страни. Сняг има по високите места в Република Македония – в Маврово и на Шар планина. В по-ниските места вали предимно дъжд, съобщиха от Института по хидрология и метеорология в Скопие. Зимата подрани и в Южна Далмация в Хърватия, в Босна и Херцеговина, в Черна гора.

Междувременно бившият американски президент Барак Обама произнесе в петък пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предотврати последиците от климатичните изменения. В Аржентина Обама се обърна към публиката си, състояща се от министри, бизнес лидери и млади природозащитници, припомняйки им, че именно те са специалното поколение, което има силата и иновативността да поправи състоянието на планетата.

„Това вече не е някаква спекулация, не е проблем, който може да се остави на заден план, това е настоящето ни. И ако се възползваме от този критичен момент, имаме възможността да забавим или дори да спрем една тенденция с катастрофален край“, заяви Обама и добави, че не иска хората „да обрекат децата си на едно непоправимо бъдеще“ чрез бездействието си.

„Ние сме първото поколение, което става свидетел на ефекта от климатичните промени, но и сме последното, което може да стори нещо по въпроса“, алармира бившият държавен глава. В речта си Обама отправи и деликатна критика към решението на настоящия президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но и изрази увереност, че „САЩ ще постигнат своите цели въпреки различния подход на настоящата администрация“.

бутон за сайт

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.