22.05.2018 | 9:39
София е най-мръсната европейска столица

София е на 26 място от 28 европейски столици по чистота – според усещането на населението в тези градове. Това показват данни от анализ на „Евростат“, посветен на „Зелената седмица в ЕС“.

Само гражданите на Рим и Братислава са по-недоволни от чистотата в градовете си, показват данните. Една 9 на сто от римляните и 28 на сто от жителите на столицата на Словакия отговарят с „много доволни“ и „доволни“, когато им се зададе въпросът за състоянието на града, в който живеят. За София процентът на „доволните“ е 30% – тоест почти всеки трети софиянец оценява по-скоро положително чистотата в столицата.

От тези 30 на сто обаче едва 4% отговарят категорично с „много доволен“, показват данните на „Евростат“. 42 процента са по-скоро „недоволни“, а 28 процента са „много недоволни“ от чистотата на София.

„Евростат“ оценява равнището на удоволетвореност от чистотата в общо 109 европейски града. Първенец е едноименната столица на Люксембург – 95% одобрение за околната среда в града. На чисто според собственото си усещане живеят и 90% от гражданите на австрийската столица Виена, следвани от жителите на Любляна (Словения) – 88%, на Рига (Латвия) – 81%, Хелзинки (Финландия) – 80%, Вилнюс, Талин и Загреб (съответно столици на Литва, Естония и Хърватия) – по около 75 на сто и т.н.

В „мръсната“ категория редом с Рим, Братислава и София са румънската столица Букурещ (37% от населението е с усещане на чистота), следвана от столиците Мадрид, Атина, Берлин, Брюксел и Париж.

Сред другите градове в класацията, които не са столици, на челни места по чистота са два града в Латвия, испанският Овиедо и отново Люксембург.
Информацията за тези данни е базирана на показатели за проучване на възприятията, изготвени от Европейската комисия, отчита Евростат.

По данни на Столичната община „недоволните“ от чистота софиянци не са съразмерно на недоволството си склонни да участват в доброволни акции по почистване. Едва около 13 000 столичани, или около 1% от жителите на София, са се включили в кампанията за пролетното почистване, когато са засадени 5400 дръвчета, събрани са над 6200 тона отпадъци, премахнати са 66 нерегламентирани сметища.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране