29.04.2016 | 12:19
София продава 360 апартамента по 23 000 лв.
СОС направи козметични промени в Програмата за разпореждане с общинска собственост

Столична община планира да продаде над 360 апартамента при средна цена от 23 000 лв. през тази година. Както е известно, за такива пари е невъзможно да се купи каквото и да е жилище в София на свободния пазар, който в момента е във възходящ тренд и за последната година цените скочиха с около 8%.

Решението е на Столичния общински съвет, доминиран от ГЕРБ, който одобри в четвъртък Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2016 г. Докладът е на кмета Йорданка Фандъкова и веднъж беше отложен за корекция.В преработения вариант отпадна продажбата на две градинки в местността „Западен парк“ в район „Красна поляна“ и два терена в район „Изгрев“, които първоначално бяха включени за жилищно застрояване.

Отпадна отдаването на концесия на част от „Южния парк“, както и на подземния паркинг при станцията на метрото на стадион „Васил Левски“. Той ще бъде изграден и стопанисван от общинското дружество „Център за градска мобилност“, което вече е под прицела и на прокуратурата.

Приходите от отдаване под наем и продажба на имоти се очаква да бъдат над 36 млн. лв. От тях 5 млн. лв. ще отидат за отчуждаване на имоти, близо 2.5 млн. лв. за ремонт на общински жилища, които после кметството продава, и още 1 млн. лв. за изграждане на паркинги.

Йорданка Фандъкова е вносител на предложенията, изготвени от заместник-кметовете и районните кметове. Смущаващо е, че няма публичен достъп до документа. Той не е публикуван на сайта на Столична община и гражданите няма откъде да разберат какво се предлага за продажба и отдаване под наем.

Програмата е разделена на девет раздела, а имотите са групирани по райони. В първия раздел са 14 общински имота, отдадени за безвъзмездно ползване на районни администрации, министерства и неправителствени организации. Във втория раздел влизат 307 общински имота, отдадени под наем след търг или конкурс. Очакваните приходи от наеми на земя и имущество възлизат на 22.8 млн. лв.

Продажба на атрактивни имоти

Един от най-интересните е третият раздел, в който са заложени за продажба чрез търг или конкурс 36 общински имота в 16 столични района. Това са апартаменти, сгради, терени за застрояване, магазини и поземлени имоти, а планираните приходи са оценени на 4.8 млн. лв.

Очаква се към тях да има голям интерес, защото пазарът на имоти в момента е във възходяща тенденция и цените непрекъснато растат. Най-много имоти – 12, се продават в район „Панчарево“, като половината от тях са в село Лозен – най-голямото село в България по думите на кмета Фандъкова. Десет имота се продават и в район „Красна поляна“, като от тях 8 са в местността „Факултета“. Продава се и част от 4-етажна сграда на бул.“Александър Стамболийски“ 186 с площ от близо 900 кв.м.

Най-интересни са три апартамента в центъра на София в район „Оборище“. Единият е срещу Централните хали на ул.“Екзарх Йосиф“ 29 от 54 кв.м, другият е на ул.“Искър“ 50 от 53 кв.м, а третият е на ул.“Цар Симеон“ 78 от 145 кв.м. Предлага се и цял партерен етаж от 260 кв. м със 7 стаи на ул.“Врабча“ 20. Всички тези имоти са без наемател. Въпреки че е обявено, че се продават с търг или конкурс, практиката показва, че обикновено такива имоти са харесани от хора с влияние – общински служители, политици или бизнесмени, които ги придобиват.

БСП и коалиция „Сердика“ поискаха апартаментите без наемател да бъдат извадени от програмата и да бъдат включени към програмата за предоставяне на общински жилища на нуждаещи се.

Продажба на 361 апартамента за 8.5 млн. лв.

В програмата е заложена и продажбата на 361 общински апартамента на наемателите им. Очакваните приходи възлизат на над 8.5 млн. лв. Те са посочени в раздел пети на програмата. Това прави средна цена на жилище от 23 545 лв. – почти колкото струва покупката на гараж – около 8000 – 10 000 евро. Най-много жилища за продажба са предвидени в район „Люлин“.

Продава се и апартамент от 48 кв. м на бул.“Васил Левски“ 7 на метри от НДК. Има няколко атрактивни жилища и в Южния парк, придобити от общината най-вероятно чрез учредяване право на строеж на инвеститори и обикновено след това в тях са настаняват привилегировани лица. За инвеститорите най-интересен е четвъртият раздел от програмата за учредяване право на строеж върху 36 урегулирани поземлени имота на атрактивни места в 7 столични района.

Предвидено е те да бъдат застроени с жилищни и офис сгради и магазини чрез учредяване право на строеж. От това се очаква в общината ще влязат около 220 000 лв. и нови апартаменти. Най-атрактивни за инвеститорите са 9 парцела в скъпия столичен квартал „Изгрев“, където цените на новото строителство на жилища са около 1200 евро/кв.м в момента. За пет терена е отредено изграждането на 5-етажни жилищни сгради, а другите са за офиси, магазини и пазар.

Съветниците извадиха два терена в „Изгрев“ в района на гара „Юг“, на които искаха да се строят 5-етажни жилищни сгради. Причината е, че според градоустройствения план предназначението им е за озеленяване на единия, и за пазар на другия.

В раздел шести на програмата са включени 10 сделки за учредяване на ограничени вещни права. В раздел седми са 47 сделки за прекратяване на съсобственост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране