09.10.2018 | 0:01
София расте и от нея се краде! Като за световно!
Корупцията в Столичната община лъщи на всеки ъгъл и плочките за баня на площада са само върхът на айсберга
Светлана Георгиева

Плочките „за баня“ (както ги определи общественото мнение) пред столичната църква „Св. Седмочисленици“, разбулиха всекидневната дейност на Столичната община, която иначе убягва на гражданите. Поредното безвкусно решение в градоустройството не е просто кич. То е илюстрация за това как се управлява столицата – най-тлъстата хапка в местната власт, финансирана щедро от данъкоплатците.

Управлението на София е емблемата на управлението на ГЕРБ. Градът е неподреден, презастроен, без нормални улици и тротоари, без места за паркиране, задръстен, прашен, потънал в смог, все по-провинциален, с куп гета. Градът е ограбен, плячка в лапите на близки до властта фирми, която, без съмнение, срещу изключителни комисиони им разпределя общинските пари. Грозотата е на показ на всички, кражбите – не. Затова гражданите се възмущават от видимата част, която е пряко следствие от невидимата.

Кметът стои като параван с миловидната си усмивка и уж контролните си обиколки по различни градски обекти, с които печели възхищението на няколко лоялни репортерки. Това обаче е фасада, София се управлява от други. Градът ни е парцелиран и търгуван точно както всяка друга икономическа дейност в държавата. Със съответните екстри – тайни договорки, нагласени конкурси, подкупи и липса на контрол. Затова всичко, което е току-що направено, започва да се поправя почти моментално. Затова метрото вече над 10 години „уляга“ и вместо наказания за течовете в него при всеки по-силен дъжд, на ръководството му се раздават ордени и медали. Ремонтираното през няколко години „Цариградско шосе“ си е все така на вълни, дупки и коловози, но общината предпочита да го сочи като успешен обект. Откритата преди две години Северна тангента също е затворена за ремонт.

От обществените пари рафинирано се обогатяват тези, които трябва да ги контролират. Затова общински съветници се движат с блиндирани коли и охрана като американски президенти, а парите на данъкоплатците се разпределят потайно и очевидно нечестно.

Дали ще се махат павета от емблематични софийски улици, или ще се слагат, мисията е еднакво обречена. Резултатът е напълно логичен, защото апетитните ремонти не се търгуват на принципа кой ще ги направи най-хубаво и изгодно. Никой не се вълнува от мнението на гражданите за качеството и естетиката в града. Напротив, те веднага биват окачествени като „хейтъри“, защото си позволяват да критикуват очевидната грозота. От години социалните мрежи затрупват столичния кмет със снимки на безобразни изпълнения на булеварди, тротоари и пазари, асфалтирани дървета и други ексцентрични ремонти. Ефект няма – всичко се повтаря и ще е така, докато не изчезне и последната красива софийска сграда, докато не бъде изровено и последното каменно паве. Защото софиянци търпят. Те преглътнаха благополучно безобразното поскъпване на билета – с 1.60 лв. дори да се возиш само за една спирка, примириха се с платеното паркиране пред дома си, свикнаха да дишат едри прахови частици.

Не може да се отрече умението на ГЕРБ да ги води за носа. С тарикатлъка, присъщ на лидера й, партията успява вече 13 години да изсмуква обществените ресурси и да ги използва за лично обогатяване. Няма партиен кадър, който да не се е замогнал във властта. Затова дори низвергнатите от партията си траят – омертата действа и който си позволи да си отвори устата, ще трябва да се раздели и със собствените си богатства. Ако не и по-лошо. Така мафията си краде безнаказано, а външната изява на това освен блиндираните джипове е грозният и опустошен град. Прокуратурата не си и мръдва пръста да разрови червивата община и единственото обяснение за това е корупцията.

За да се краде безнаказано, на софиянци им показват всякакви картинки и заблуди за бъдещата визия на града. През последните 10-ина години щяха да се махат жълти павета, да се покрива Перловската река, централни площади да се вдигат на две нива… Кой ги измисля тези абсурди и кой ги осъществява на практика започва да се изяснява – очевидно тези, които

пишат заданията, си ги и печелят. Цената е ясна. И когато ремонтите наистина започнат, никой вече не помни какво му е показвано под формата на макет. Тогава идват изненадите като тази с „баняджийските“ плочки. По същата схема беше изтръгната цялата растителност около НДК, за да се засади сегашната нефелна зеленина.

За носталгиците по стара София няма никаква надежда. Мафията е с провинциално мислене и не я интересува някогашния аристократичен дух на града. Даже умишлено го тъпче. Всяка старинна сграда за нея е бъдеща офис площ от стъкло и бетон, всеки площад е възможност да се пробутат плочките на едни „наши хора“. Гледайте „Витоша“ и Черната джамия и си правете сметката какво се задава на „Кристал“ и „Света Неделя“.

Оставката на сегашното ръководство на общината е най-малкото, което може да се желае. Местните избори са точно след година и да не се окаже, че ГЕРБ пак няма алтернатива – любимата мантра на всички, които се страхуват от промяната. Затова и в момента целият град е разкопан – за да видят гражданите колко много се грижи за тях властта. Лошото е, че съсипията с така наречените ремонти е толкова голяма, че вече мнозина се молят да не се пренасят на тяхната улица.

Този път битката трябва да е много по-голяма, защото още от зората на демокрацията Столичната община се управляваше на принципа: Няма сини, няма червени, всички сме бизнесмени. Очевидно е, че пробивът в този партийно-мафиотски бастион ще е труден и решаващ ще е гласът на гражданите. Само че единственият пробил досега техен кандидат – Десислава Иванчева, вече беше съсипана с участието на прокуратурата за назидание на следващите, които дръзнат да ритат срещу ръжена. Кой ще се осмели?

Loading...

1 коментар

  1. Кати каза:

    Погледнете общинските фирми ЦГМ,Топлофикация,Чистота Искър крадат се милиони.Фандъкова нима не знае?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране