14.04.2019 | 0:37
Софтуерът за даването на българско гражданство бил ”хакнат”
Вицепремиерката Марияна Николова предлага да отпадне удостоверението за произход

Софтуерът в Държавната агенция за българите в чужбина, с който се кандидатства за получаване на удостоверение за български произход, е манипулиран, твърди вицепремиерът Марияна Николова.

Тя съобщи пред Дарик радио, че е възложено на Държавната агенция за електронно управление да направи одит, който да установи ”откъде идва проблемът, който хакерства системата“.

Заради проблемите пред сградата на Агенцията за българите в чужбина се натрупвали опашки. Тя разказа, че хората се редят от вечерта, защото подаването на заявления онлайн е невъзможно.

Марияна Николова е близка до лидера на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов, когото замени на вицепремиерския пост.

Николова смята, че удостоверението за произход трябва да се премахне, но кандидатите за българско гражданство по произход да доказват минимално владеене на българския език. Такъв бил подходът в Унгария.

Сега минимално владеене на езика се изисква от кандидатстващите за гражданство на други основания. Ако отпадне удостоверението за произход, кандидатите ще трябва да покажат, че владеят минимално езика по изискванията на европейската езикова рамка.

Тя приветства и опита на Унгария при социализацията на децата – майки.  Вицепремиерката обясни, че се обмисля създаването на центрове по общественополезна дейност по унгарски модел, където непълнолетните момичета, станали родители, да се обучават на работа в домакинството – повиване на бебето, готвене, шиене и други дейности, които не владеят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране