11.11.2019 | 13:47
Сорос плаща, бута Джонсън и спира „Брекзит“
Торите призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на представителите на Сорос във Великобритания

Американската милиардер Джордж Сорос е изправен пред възможно разследване в Обединеното кралство. Според „Дейли Мейл“ той е заподозрян в опит да осуети „Брекзит“ и за финансиране на кампания, целяща „сваляне“ на британския премиер Борис Джонсън.

Представители на Консервативната партия призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на представителите на Сорос във Великобритания, твърдейки че фондация „Отворено общество“, чрез своя лондонски офис, спонсорира проевропейската група „Бест фор Бритън“, заобикаляйки забраната за чуждестранно финансиране за политически организации.

Чрез кампанията, за която Сорос е отпуснал три милиона лири, избирателите биват насърчавани да „гласуват тактически“ за противниците на „Брекзит”. Ако те надделеят, Джонсън ще бъде лишен от всякаква надежда за спечелването на мнозинство в парламента.

По-рано либералдемократите, зелените и уелската партия подписаха споразумение, което предвижда, че няма да оспорват 60 места в парламента, за да увеличат шансовете за победа за кандидатите, които се противопоставят на излизането на Великобритания от Европейския съюз. А „Бест фор Бритън“ се обяви в подкрепа на този съюз срещу „Брекзит“.

От 2017 г. насам организацията е получила 2,7 милиона паунда от Сорос. Сумата е видима от финансовите доклади на лондонското представителство на американската фондация, което се намира в същата сграда като други организации, противопоставящи се на „Брекзит“, включително „Отворена Великобритания“ и „Европейско движение“. И двете организации играят ключова роля в кампанията „Народен вот“ за втори референдум

Много е вероятно социалната мрежа „Фейсбук“ да се превърне в основното бойно поле на британските избори. Затова „Бест фор Бритън“ активно инвестира в реклама на тази платформа. Само през последните 30 дни групата е похарчила 137 хиляди паунда за 165 различни реклами.

„Призовавам избирателната комисия да разследва възможно най-скоро за нарушение на правото на финансиране“, подчерта Андрю Пърси от торите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране