26.06.2016 | 14:56
Сорос пророкува: След Брекзит следва разпад на ЕС
Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос призова в своя статия да бъде направена цялостна реконструкция на Европейския съюз с цел спасяването му. Същевременно Сорос предупреждава, че референдумът във Великобритания прави „разпадането на ЕС практически необратимо“. Той посочи също, че последиците от решението за Брекзит вероятно ще навредят на самата Великобритания, предаде Ройтерс.

„Великобритания в крайна сметка може, а може и да не е по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът й ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план“, написа Сорос в коментарна статия в сайта „Проджект синдикейт“.

Сорос натрупва огромни печалби през 1992 г., като залага срещу британската лира, когато тя се срива и се налага да бъде извадена от европейския валутен механизъм ERM.
По-рано през седмицата, преди референдума, в статия в „Гардиън“ той предупреди, че може да се случат сходни с онези събития, като предрече, че победа на Брекзита ще отслаби курса на лирата с поне 15 процента, а може би и с над 20 процента и ще падне до под 1,15 долара.

В петък курсът на лирата падна с около 10 процента, като удари 31-годишно дъно, но не падна под 1,32 долара. Не е известно дали Сорос е залагал срещу британската валута, отбелязва Ройтерс. Негов говорител отказа да коментира дали инвеститорът е спечелил пари, заложени на Брекзита.

„Сега катастрофалният сценарий, от който мнозина се опасяваха, се сбъдна, като направи разпадането на ЕС практически необратимо“, пише Сорос в статията за „Проджект синдикейт“.  „Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС.“

Той посочи, че последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.  В статията си Сорос пише още, че ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. Въпреки всичко той призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.

„След Брекзита всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло“, написа той.  „Убеден съм, че когато се проявят последиците от Брекзита в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране