25.09.2018 | 0:01
Сорос съди правителството на Орбан
Адвокатите на организацията обвиняват Будапеща във възпрепятстване на свободата на словото и действията на неправителствени организации.

Фондация „Отворено общество” дава правителството на Унгария на на Европейския съд за човешките права в Страсбург. Създадена преди 25 год. от милионера Джордж Сорос, фондацията подпомага граждански общества и е представена в 37 страни, като е много активна в Източна Европа.

„Законите, прокарани като пакета „Стоп Сорос“, имат за цел да тормозят и заглушават независимите гласове в Унгария“, казва за „Асошейтед прес“ Джеймс Голдстоун, директор на правния отдел на основаната от Джордж Сорос фондация.

„Отворено общество” обвинява правителството на Виктор Орбан заради възпрепятстване на дейността на фондацията в страната, довело до затварянето на офисите й в Унгария. Адвокатите на организацията обвиняват Будапеща във възпрепятстване на свободата на словото и действията на неправителствени организации.

Властите в Будапеща обявиха, че няма да отменят приетите закони, без значение от изхода на делото. Властите и лично Орбан обвиняват Сорос и либерални организации в опит да разрушат християнската култура на Европа чрез подкрепата за масова имиграция.

На 12 септември Европейският парламент гласува да започне наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона, която може да доведе от отнемането на правото й да участва във вземането на решения в ЕС. Процедурата по член 7 от Лисабонския договор предвижда държава, която не спазва правилата да бъде лишена от право на глас в Съвета при вземането на общите решения.

Причината са множество обвинения за дискриминация на малцинствата, липсата на толерантност, корупция, ограничаване на основни свободи, на плурализма и на независимостта на съдебната система. Сред тях са ограничаването свободата на медиите и на академичната автономия, дискриминация на ромите и на мигрантите, ограничаване на неправителствените организации и на Източноевропейския университет, въвеждане на данък за хуманитарни кампании в подкрепа на бежанците, корупция и манипулация с обществени поръчки в полза на приближени на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране