25.11.2017 | 0:02
Социалдемократите вече искат преговори с Меркел за кабинет
Целта на държавния глава ная Германия е да изведе страната от политическата криза

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е готова за коалиционни преговори с други партии, за да се излезе страната от кризата за съставяне на правителство, съобщиха нейни представители, цитирани от немските медии. След осемчасови разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на ГСДП по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел консервативен блок ХДС/ХСС изглежда омекна, коментира сп. „Шпигел“.

В нощта срещу петък дори лидерът на социалдемократи Мартин Шулц, който заяви първоначално, че не иска партията му да участва в нова „голяма коалиция“, изрази готовност да промени позицията си. Малко след това генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. ГСДП не стои твърдо зад решението на Шулц да не се коалира с консерваторите, каза и зам.-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах. Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с Меркел.

Германският президент иска да проведе другата седмица обща среща с германския канцлер Ангела Меркел, с лидера на баварските консерватори Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Точна дата на срещата не е определена, но Щайнмайер желае тя да се проведе в понеделник или вторник. Целта на държавния глава е да изведе страната от политическата криза. Той смята, че може да се постигне компромис и да бъде съставена отново „широка коалиция“. Този формат управлява Германия от 2013 г. След изборите през септември обаче социалдемократите заявиха, че искат да останат в опозиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране