11.06.2018 | 18:09
Социалният министър подаде оставка, премиерът я прие

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Припомняме, че майки с инвалидна количка със скелет разпънаха палатка пред парламента на 1 юни, поставиха черен флаг и черни балони, но депутатите извръщаха глави дни наред. Тези им действия са в знак на протест срещу безхаберието на депутатите към проблемите на хората с увреждания. Те облякоха тениски „Системата ни убива“. Родителите на децата с увреждания искат  закон за личната помощ и подпомагане според потребностите на всеки човек с увреждане.

Още тогава министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който дойде и разговаря с протестиращите, посочи, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група. „Срокът, който сме си поставили, е в края на юли да се подготви нов закон за хората с увреждания и поне част от проблемите да решим с него“, каза той още на 1 юни.

Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза тогава социалният министър.

Той припомни, че един от елементите на новия закон ще бъде разписването на допълнителна финансова помощ за хората с увреждания, които са навършили пълнолетие. Целта е всичко, което до момента се изплаща от осигурителната система и от системата за социално подпомагане да се анализира и да се насочи по справедлив начин, който да подпомага достатъчно хората с увреждания. Помощта ще се отпуска на база на оценка на индивидуалните потребности, поясни Бисер Петков.

Днес протести имаше във Варна и Бургас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране