23.07.2016 | 22:20
Спаси ли Русия Ердоган?
Турският президент е изолиран от Запада и му е необходимо сътрудничеството с Москва
Олег Егоров

Информацията, че руското разузнаване е предупредило президента на Турция за военния преврат и така му е позволило да се спаси и да задържи властта, бе разпространена от медиите вечерта на 20 юли. Не се знае обаче доколко съобщенията, че Русия е помогнала на Ердоган, са правдоподобни.

Верига от източници

Медиите, разпространили версията за руско участие в победата на Ердоган, се опират на водещата иранска информационна агенция Fars, която на свой ред цитира информация от редица арабски издания (по-специално суданското Al Sudan Al Youm). Като източник арабските медии посочват анонимни турски дипломати.

Според разпространената от медиите версия руското военно разузнаване, разположено в базата „Хмеймим“ в Сирия, е успяло да прихване и разшифрова радиосъобщения на военните. Заговорниците планирали да изпратят няколко хеликоптера до хотела на Ердоган в Мармарис, за да пленят или убият президента. Руското Министерство на отбраната предало информацията за плановете им на турското разузнаване, което позволило на Ердоган да избяга навреме, а след това да поеме инициативата в свои ръце.

Опровержението на Ердоган

Докато течаха съобщенията за ролята на Русия за победата на Ердоган, самият турски президент в интервю за катарската телевизия „Ал Джазира“ (Al Jazeera) посочи друга версия. Според политика първи за подготовката на преврата го е информирал зет му. Отначало той не му повярвал, но след като говорил с шефа на разузнаването, решил да предприеме мерки. Заедно със семейството си напуснал Мармарис с хеликоптер и се отправил към Истанбул.

Преди това пресслужбата на турските въоръжени сили съобщи, че турските спецслужби действително са разбрали за готвения военен преврат по-рано: в 16:00 ч. на 15 юли (около 5 часа преди началото на преврата).

Източникът на информацията обаче не бе посочен. Турските власти за момента не са коментирали версията за ролята на Русия при потушаването на преврата. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация руското разузнаване да е замесено в информирането на Ердоган за преврата.

Политически игри

Според тюрколога Виктор Надеин-Раевски, водещ научен сътрудник в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките, в момента не е възможно да се разбере дали Русия действително е помогнала на Ердоган. „Сами разбирате, че разузнаването няма да каже нищо и никой не може да потвърди или да опровергае факта за предаване на информация“, каза Надеин-Раевски пред „Руски дневник“.

Независимо дали слуховете, разпространени в медиите, са правдиви или не, самата им поява е важен сигнал за подобряването на отношенията между Русия и Турция, посочва експертът.

„В ход е политическа игра е и напълно възможно това съобщение също да е част от играта“, смята Надеин-Раевски. „Пускането на подобни слухове е нелош ход, за да се демонстрира стоплянето на отношенията и да се покаже, че вече върви сериозно сътрудничество“.

Както смята експертът, в момента Ердоган се нуждае от затопляне на отношенията с Русия и прави всичко възможно за това: „Ердоган вече заяви, че разследва дейността на двамата пилоти, свалили турския самолет (бомбардировач Су-24 над Сирия на 24 ноември 2015 г.). Това е демонстративна стъпка. Сега Ердоган се оказа в изолация от страна на Запада и му е необходимо сътрудничеството с Русия“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране