12.01.2019 | 0:01
Спешни проверки в трите ЕРП-та
Инспекциите тръгват от 15 януари и ще продължат 10 дни

Държавата започва проверки в трите електроразпределителни дружества. Ще се проверява разпределителната мрежа, състоянието на електромерите и качеството на услугата, която получават потребителите. Проверките в ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про са част от мерките, които днес бяха обявени от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на КЕВР Иван Иванов.

Инспекциите тръгват от 15 януари и ще продължат 10 дни. Екипи на енергийното ведомство и на КЕВР ще проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Двете институции ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.
Освен това КЕВР ще привика в понеделник ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса с участието на енергийния министър Теменужка Петкова. Ще се обсъжда възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти.

Поводът за съвместните мерки са притесненията и въпросите от страна на синдикати и бизнес, че цените на енергийната борса шокови и се манипулират. Досега Теменужка Петкова и Иван Иванов твърдяха, че държавата няма лостове да се намеси на борсата и че цените се влияят от международни събития. Синдикатите предупредиха преди дни, че повишаването на тока за бизнеса ще удари сериозно цените за потребителите, а това ще изяде ръста на заплатите, планиран за тази година. Бизнесът пък се оплаква периодично, че скъпият ток убива малките и средни предприятия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране