15.01.2017 | 0:01
Спират плановете ремонти заради истерията около тока
Теменужка Петкова за пореден път успокои, че са взети мерки и няма да има режим на тока

Засиленото потребление на ток заради студеното време доведе до истерия, която стана причина за отмяната на планови ремонти на енергомрежата. Стотици домакинства в Западна България от понеделник трябваше да останат без ток за по няколко часа заради планови ремонти по енергомрежата. Списъкът на дружествата къде какво ще се спира и ремонтира беше голям, за да се навакса работата от последните студени дни.

За да няма спекулации и внушения в обществото за таен режим на тока обаче, енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разпореди прекъсванията да бъдат отменени. Практиката да се обявяват планови ремонти е нормална за електроразпределителните дружества, както и често се случва те да бъдат отлагани поради различни причини.

По-рано Петкова увери, че хората трябва да са спокойни. ”Енергийната система работи нормално и няма опасност от режим на тока”, каза тя. Петкова припомни, че България, както Гърция и Румъния, временно са спрели износа на електричество. Освен това тя съобщи, че е решено част от количествата енергия, предназначени за търговия на енергийната борса, да бъдат насочени към обществения доставчик.

Става дума за около 220 мегавата, които вместо АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“2 и НЕК да насочат към свободния енергиен пазар, да останат при доставчика. Мярката е докато отмине пикът на ниските температури. „Искам напълно да опровергая всички инсинуации, че ще има режим на тока. Тези спекулации със страховете на хората ги правят БСП. Не е колегиално и не е етично да се правят тези неща и да се плащат хората“, заяви енергийният министър.

Тя коментира още, че една или две седмици свръхпотребеление заради ниските температури не налагат строителството на АЕЦ ”Белене”. ”Трябва ли за една или две седмици в годината, в които има свръх потребление, да се стои АЕЦ „Белене“?. Ние сме за изграждането на нова централа, но нещата трябва да са ясни“, каза тя.

По думите й няма опасност да не ни стигне електричеството, тъй като са предприети мерки, които да гарантират енергийната ни сигурност. ”Ще проверяваме всички въглищни централи. От вчера всички централи работят с необходимата мощност. Ако се докажат нарушения, санкции ще има“, увери тя.

По информация на бТВ в Западна България в момента въглищата за бита са изчезнали и всичко отива за ТЕЦ-овете.Според някои експерти минни геолози въглищата не достигат заради студа, защото са нискокачествени, потънали са в кал и замръзват. Друга причина е и че рудниците са неефективни. Според ръководството на ТЕЦ-Бобовдол проблемът е в студа – температурите са паднали до минус 27 градуса.

В халето за размразяване се събират по 15 вагона едновременно, размразяването им продължава по 4 часа. Това затруднява работата. Заради кризата в райнона на Бобов дол и на Перник въглищата за битово отопление изчезнаха. В Перник вчера складовете затвориха, защото няма какво да продават. Въглищата и дървата са най-масовото отопление в България в момента, а въглищните ТЕЦ-ове осигуряват най-голям дял от електроенергията в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране