07.06.2017 | 0:01
Срути се строителното скеле на един от най-скъпо санираните блокове с държавни пари
Съсобственик на фирмата е брат на бившата депутатка от ДПС Фатме Илияз

Скелето, което се срути тази сутрин в Благоевград и по чудо не уби работници, е на един от най-скъпо санираните блокове по националната програма за енергийна ефективност, припомня информационният сайт Blagoevgrad-news.com.

Разследване на медията показа, че за саниране на 14-етажната сграда на ул. Иван Шишман 16 са отпуснати 1 256 911 лева с ДДС, което прави по 277 лева на квадрат. Фирмата изпълнител е “Техно-енерджи“ ООД със собственик Димитър Хрусафов и седалище в София. Договорът се откроява с високата сума на квадратен метър на фона на повечето включени в програмата блокове.

Разследването на Blagoevgrad-news показва поредица от смущаващи факти за санирането в града. Например, че голяма част от договорите за обследване, извършено преди самото саниране, са направени от „Екоконсулт“ ДЗЗД с управител Янко Янков – настоящият зам.-кмет на Благоевград. Към момента на обследванията той все още не е бил на длъжността, но е показателно, че е работил тясно с общината още преди да заеме длъжността на 23 ноември 2015 година. От обследването той е взимал сериозна сума пари, а по-късно фирма, отново свързана с него, получава още, само че за изпълнение на СМР-тата и инженеринга по Програмата за енергийна ефективност.

„Дълги години се занимавах с тази дейност и работих в сферата на строителството. Бях поканен за заместник кмет, именно след успешната ми работа по обследването“, твърди Янков, цитиран от Blagoevgrad-news.com.

Проследяването на свързаните с него фирми в Търговския регистър води до  „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД, която е изпълнител по няколко договора за саниране, дори и след като Янков вече е встъпил в длъжност в община Благоевград. Той е излязъл от фирмата още през 2012 г., но е факт, че именно тази фирма продължава да взема милиони от саниране.

„Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД е фирмата първенец по саниране на територията на община Благоевград с 3 блока. На 16 август 2016 година в Комисия за провеждане на открита процедура по ЗОП член е зам.-кметът Янков, а за изпълнител на една от обособените позиции с №56 е определена именно фирмата, на която той е бил управител – „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД. С нея е сключен и договор на 21 ноември 2016 г. на стойност 817 233,65 лв. с ДДС. Това не е противозаконно, тъй като фирмата е продадена от него преди 5 години, но създава сериозен повод за съмнение в определянето на изпълнители в община Благоевград.

Дружеството „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД към този момент е получило от саниране 6,3 млн. лв. за обновени общи 7 блока в цялата страна. До момента е работило в Благоевград, Гълъбово и Пазарджик, а има спечелени поръчки и в Белоградчик, Карлово, Асеновград и Казанлък. А в обединение с други фирми има спечелени поръчки и във Велинград и Гълъбово.

Апептитни хапки от Програмата са стигнали и до местните общинари, показва още разследването. Например договор на стойност 2,36 млн. лева с ДДС с фирма „Хидроенерджи-БГ“ ООД с управител Милен Динков, чийто брат Рашко Динков е съветник в ОбС-Благоевград. И това не е единственият случай на съветник, който е свързан с фирма, участваща в санирането. „Динатстрой“ ООД на общинските съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов също участва в програмата и от договора, сключен на 11 юли 2016 г., става ясно, че те получават 1 812 558,33 с ДДС. Интересно е и че другата фирма, кандидатстваща за същата поръчка – „ПСГ“ АД, е дала икономически по-изгодна ценова оферта от 1 400 395,39 лв. с ДДС. „Динатстртой“ от своя страна е дала 8 месеца по-дълъг срок на гаранция от този на конкурента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране