04.07.2015 | 18:51
Станишев е най-голямата ми грешка в политиката
Аз го наложих, но нанесе много вреди на БСП и България, заяви Георги Първанов

Сергей Станишев нанесе много вреди на левицата. Мога да кажа, че неговото премиерстване не бе добро за България. Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012) и бивш лидер на БСП пред Нова телевизия. Помолен да коментира коя е била най-голямата грешка, която е допуснал като политик през всички години, Първанов заяви, че тя е кадрова и това е Сергей Станишев.

„В момента, в който преминах в президентската институция, се подведох от неговото поведение, от характера, който демонстрираше в този момент. Очевидно е, че той нанесе много вреди на левицата. Мога да кажа, че неговото премиерстване не бе добро за България“, коментира Първанов. На практика той издигна Станишев за свой наследник на лидерския поста на БСП.

Попитан дали Бойко Борисов е по-добър премиер от Станишев, Първанов отговори, че не би нарекъл успешен първия му мандат (2009-2013). Сега обаче с поведението си министър-председателят се опитвал да играе друга роля. „Бойко Борисов иска да е голмайстор, аз съм по-скоро плеймейкър. Някой обаче трябва да пази вратата, а в момента тя е оголена. Бих давал не жълти, а червени картони. Нямам обаче тази възможност, защото съм край страничната линия, а не на терена. По-скоро моята роля е треньорската. Виждам, че в отбора има няколко играчи, които са много слаби“, заяви Първанов, като визира сред тях военният министър Николай Ненчев.

„В българската история не е имало случай досега един човек толкова да не си е на мястото. Причини са неговата некомпетенстност и политическа пристрастност. Той произвежда гафове, които не са безвредни“, каза Първанов за военния министър.

Георги Първанов заяви, че има самочувствието на успешен президент и никога не си е представял да „влезе в ботушите“ на премиера.  „Това е друг тип работа, тя е твърде оперативна и изисква друга подготовка, за която на мен ми е късно“, заяви Георги Първанов. Той смята, че днес липсват политици от класата на Иван Костов, Ахмед Доган, Андрей Луканов и Александър Лилов. Имало все пак хора с класа като вицепремиера Ивайло Калфин.

Предишният президент призова да не се търси в лицето на ДПС универсалния виновник. „Днес има партии, които дори надминават тази формация в стремежа си да консумират властта“, заяви Първанов.

Георги Първанов коментира и произхода си: „Пернишкият дух не си тръгва от мен. Ние, перничани не се предаваме. Но колкото и сурови да изглеждат, перничани са много чувствени в душата си. Това важи дори за фенклуба на „Миньор“. Те са емоционални и позитивни, макар да допускат понякога крайности“.

2 коментара

  1. Манолов каза:

    Станишев в началото не беше такъв, но в последствие и него го вербуваха и купиха. Той продаде интересите на партията и страната си за председателското място в ПЕС, като уреди и приятелката си Вигенин там.

  2. Забрави каза:

    за още един мандат – но понеже егото ти е необосновано големичко, очевидно за целта ще продължиш да се слагаш на плодово-зеленчуковата партия!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране