12.01.2017 | 16:42
Станишев предупреди БСП да не прави коалиция с ДПС
Според лидера на ПЕС социалистическата партия може да стане първа политическа сила

Лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев прогнозира, че на предстоящите избори БСП може да стане първа политическа сила. „Миналата година по това време анализирах дефектите и слабостите на отиващото си управление и прогнозирах, че БСП има всички шансове да спечели президентските избори. Няма невъзможни неща в политиката. На престоящия вот има всички шансове БСП да стане първа политическа сила“.

Така Санишев коментира актуалната политическа ситуация в България на редовната си среща с медиите в началото на годината, на която имаше и баница с късмети. Станишев посочи, че на президентските избори се е разрушил мита за непобедимостта на ГЕРБ. „Това е лидерска партия, която се държи на харизма, на организация, но и на мита за непобедимост. Разрушаването на този мит ще отприщва все повече процеси вътре в ГЕРБ. Резултатите показват, че от партия хегемон, ГЕРБ се превърна в една от многото силни на деня партии. А това е огромна промяна в настроенията на хората“, коментира Станишев.

Според него победата на БСП за президентския вот не е била „в кърпа вързана“, защото принципът на махалото вече не работи. „Но, Господ обича смелите. Корнелия Нинова заложи лично своето бъдеще избирайки кандидатурата на ген. Радев и спечели. Неговият избор успя да мобилизира много по-широки групи от хора извън партията. Сега предизвикателството е БСП да убеди тези хора, че точно тя може да намери решения на проблемине им“, коментира Станишев.

Според него с оставката си управляващите са си спестили нови протести, подобни на тези от първия мандат на Бойко Борисов. „Предстоящите избори са големият тест за обществото и за партиите. За първи път от много години има чуваемост за политики. Хората искат да чуят различни програми на партиите. Това е голям шанс за БСП, която винаги е била солидна и има огромен експертен потенциал, да представи своята визия за бъдещето. Програмата може да е в основата на цялата кампания, наред с новите лица.  Така шансът за победа на моята политическа сила е много голям“, смята Станишев.

Според него много е важно какво ще се случи след изборите, когато партийните лидери ще трябва да избират между интереса на своята партия и интереса на България. Той специално заяви, че за БСП няма да е добре, ако направи коалиция с ДПС. Правителството на Пламен Орешарски, през чиито мандат бе избран Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бе създадено именно от такава коалиция.

1 коментар

  1. A 21 каза:

    На устните ми още гори целувката с Местна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране