15.04.2019 | 10:47
Станишев препоръча на Нинова да е по-смирена
”Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи за ЕП”

Не става въпрос за бламиране на лидера Корнелия Нинова. Така Сергей Станишев коментира присъствието си в листата за евродепутати на БСП, въпреки че тясното партийно ръководство първоначално не го предложи.

Вътрешната опозиция в БСП обаче успя в неделя да наложи с таен вот други кандидати, сред които и Станишев, който получи пето място в листата.

”Когато нещо се прави на инат, се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи”, посочи Станишев пред Нова телевизия.

Той отклони въпросите около лидерката на БСП Корнелия Нинова и не влезе в директни критики към нея, като говори повече за възможната роля на социалистите в Европа.

„Всеки допуска своите грешки, надявам се да се поучи от тях“, коментира лидерът на Партията на европейските социалисти Станишев.

Той не пожела да отговори на въпрос подходяща ли е Корнелия Нинова за премиер на България като лидер на най-голямата опозиционна партия, защото не било актуално.

„Политиците трябва да бъдем по-смирени – хората не ги интересуват вътрешнопартийните разправии, хората искат да разберат какво можем да направим и ще направим за тях“, каза председателят на ПЕС.
Според Станишев е несериозно, че Нинова казала, че сега Националният съвет на БСП носи отговорност за резултата от евроизборите и повтори, че политиците трябва да са по-смирени.
Той обаче напомни, че след победата на Румен Радев на президентските избори БСП не спечелила предсрочните парламентарни избори, защото е била възприета твърде агресивна тактика и били „пренавити гайките“.

”Аз участвам в тази кампания не с амбицията на всяка цена да стана евродепутат. Аз съм постигнал изключително много и почти никой няма такива постижения и в национален, и в европейски мащаб едновременно. За мен е важно, че партията ясно заяви своята европейска социалистическа привързаност към нашето семейство и иска с общи усилия да променим Европа”, каза Станишев.

Според него БСП е показала, че е най-демократичната партия.

Той обясни, че ако не беше станал част от листата, щеше да бъде затруднена работата му в ПЕС. Той коментира и водача на листата Елена Йончева, като посочи, че ѝ е благодарен за подкрепата.

Вторият в листата на БСП за евродепутати Петър Витанов коментира, че БСП не е “вождистка партия”.

”Имаше колективно разбиране за присъствието на Сергей Станишев. Не смятам , че Корнелия Нинова е била бламирана от Изпълнителното бюро, нещо повече – въпреки инфарктните моменти, партията излезе обединена около листата. От днес вече работим за печеленето на изборите”, посочи Витанов пред бТВ.

”Приемам присъствието на Иво Хистов като нещо изключително положително, защото той се възприема от голяма част от българските леви хора като автентичен техен представител, смятам че ще допринесе с положителен резултат към електоралните нагласи за БСП. Иво Христов е изявен левичар”, добави той.

Според него президентската институция определено се позиционира като опозиция на тази власт.

Не виждам нищо ненормално да имаме еднакви тези с президентството, отбеляза Витанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране