13.10.2017 | 20:42
Старата любов ръжда не хваща: БСП и ДПС се обединиха срещу патриотите
Превърнахте парламента в клюкарник, ако ви е страх, не влизайте в Народното събрание, отговориха от ОП

Изказванията на вицепремиера Валери Симеонов и депутати от групата на „Обединени патриоти“ (ОП) от последните дни станаха повод за общ фронт на БСП и ДПС срещу националистите. Формалният председател на движението Мустафа Карадайъ призова премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да се намесят.

Искането към Борисов е да предприеме „решителни действия“ срещу националистите, а към Радев – да изпълни мисията си на обединител на нацията. Карадайъ за пореден път призова партията на Борисов да извади ОП от властта. „За думите и действията на националистите отговорност носи ГЕРБ. Отговорни са тези, които позволяват езика на омразата. Народът ви възложи отговорността за управлението на страната, не ви възложи включването на националисти във властта.

Оправданието „така пожела народът“ не струва. Призоваваме всички национално отговорни партии и институции да предприемем бързо и адекватно лечение на така очерталата се симптоматика“, заяви Карадайъ. В четвъртък депутатът Валентин Касабов заплаши депутатите от движението „да не се пречкат в краката ни, защото тия депесераски тахтаби (дървеници от турски език), които щъкат нагоре-надолу, миришат много и може да ги смачкаме“. Поводът е заплахата на ДПС да се стигне до падането на правителството, ако Борисов не извади Симеонов от властта.

БСП настоя Касабов да подаде оставка доброволно или да бъде отстранен от управляващите. „След поредния срамен епизод от парламентарната история Касабов не може да остане повече в парламента. Има член в Наказателния кодекс, който се занимава с думи, в които има неприкрита заплаха. Няма парламент в света, в който след подобни изказвания депутатът да остане. Ако мнозинството не си реши проблема с този депутат, ще го решат хората. Касабов не може повече да е народен представител – дали той ще си подаде оставка, или вие ще го махнете, измислете си процедурата!“, обърна се към управляващите социалистът Антон Кутев.

От „Обединени патриоти“ посъветваха БСП и ДПС да не влизат в Народното събрание, ако ги е страх. „Дайте пример националистите да са смачкали някого или да са го изгонили. От какво ви е страх? Тези неща ги правехте вие. Националистите сме били лоши. Може да сме такива, но сме български националисти, а не сме националисти на чужди държави. Превърнахте парламента в махленски клюкарник, занимавате се с това кой какво бил казал“, възмути се Юлиан Ангелов от ОП. От ГЕРБ не взеха отношение по спора. Единствено Спас Гърневски заяви от трибуната, че депутат от БСП го нарекъл „фашист“. „Ваш депутат изсъска срещу мен „фашист“. Но да наречеш някого така е по-малка обида, отколкото да го наречеш комунист“, завърши той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране