20.11.2019 | 23:05
Столична община ще вози със златни минибусчета пътници до метрото
За същите пари общината може да купи големи автобуси на газ, твърди "Спаси София"

Столичната община се готви да плати твърде висока цена, за да купи 30 електрически минибуса, с които живеещите в кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“ ще се извозват до станциите на метрото, алармира гражданската организация „Спаси София“.

Според нея купуването на е-бусчета с капацитет до 20 човека от турски или китайски производители е необосновано на фона на по-големия капацитет и сходната цена на съчленени германски автобуси на газ с над 150 места – далеч по-адекватен транспорт за големи квартали като „Овча купел“.

„Далавера или престъпна безотговорност? Само така можем да определим желязното желание на СО да заплати огромни средства за малки минибусчета. Неслучайно участниците в търга са до болка познатите ни турски и китайски компании. Фактите – за 30 е-бусчета общината ще плати 15 млн. лв. с ДДС (500 000 лв./бр.). За почти същата цена можехме да закупим немски съчленени автобуси на газ от доказан производител с капацитет над 150 места“, написаха от „Спаси София“ във Фейсбук. Сдружението посочва цена от 554 000 лв. без ДДС за такова превозно средство от Германия.

„Спаси София“ призовава търгът да се прекрати, тъй като „необосновано се прахосват милиони от общите ни пари“. Като мотив се посочва и „недостигът на шофьори в столичния градски транспорт, които вместо да карат големи автобуси, превозващи повече пътници, ще бъдат качени да карат 5-метрови маршрутки“. Организацията твърди, че заявка за участие в търга за малки електрически транспортни средства са подали три фирми, сред които е турската Jest Electric със серията „Карсан“. Официална информация за това все още няма. Именно на такива бусчета се качи Фандъкова през юли, когато обяви, че е възложила на „Столичен автотранспорт“ да подготви документите за откриване на процедурата.

В предизборната кампания Мая Манолова заяви, че е готова да постави в плик името на победителя в процедурата, който да бъде отворен след края й. Според „Спаси София“ в брошурите на част от самите производители на електрически превозни средства, които са участвали в процедурата на Столичната община, е отбелязано, че те са по-подходящи за бизнес или за училищни бусове, а не като част от по-натоварения градски транспорт. „На София са й нужни повече газови автобуси, не безбожно скъпи и малки електрически минибусчета. Центърът за градска мобилност първо трябва да определи маршрутите и необходимия брой и тип превозни средства и след това да се направи нов търг, с реалистични цени, без ненужни оскъпявания“, призовават от организацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране