25.04.2015 | 15:03
Стотици жертви в Непал след силен трус (видео)
Земетресение от 7.9 по Рихтер разтърси Катманду, лавини под Еверест

Стотици са жертвите на силното земетресение и последвалите вторични трусове, които разтърсиха Непал, предадоха агенциите. Земетресението предизвика лавини под най-високия връх на земята Еверест.

Най-малко 200 са загинали, а 400 са ранени, съобщи министерството на вътрешните работина Непал, цитирано от ДПА.Заместник-главен инспектор Сингх Бамзаяви пред Ройтерс, че жертвите досега са 449, но това не е официално потвърдена към момента информация. В Катманду е потвърдена смъртта на 71 души, заяви говорителят на министерството Лакшми Прасад Дхакал. Още 43-ма загинали са регистрирани в съседния град Бхактапур.

Трусовете са били усетени силно в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш, където също има жертви, предадоха агенциите.

Земетресението е било с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер. То е регистрирано на територията на Непал в 11.56 часа местно време(6.11 часа по Гринуич), с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 км. Трийсет минути по-късно е отчетен силен вторичен трус от 5.5 по Рихтер. След това са последвали около двайсетина по-леки труса.

В столицата Катманду е настъпил пълен хаос и паника след силното земетресение, предаде кореспондентът на Си Ен Ен, който е видял поне петима загинали в болница.Хора с различни наранявания са тичали по улиците.

Разрушени са много къщи и исторически сгради. Една от тях е историческата кула Дхарара, построена през 1832 г. Тя е едно от популярните места за туристи през последните години, тъй като от тераса на 8-ия етаж може да се разгледа панорама на Катманду.

Не е известно колко души е имало в сградата в момента на земетресението, но според непалски медии, под руините са затиснати около 50 души. Знае се за загинало дете, затиснато от паднала статуя в парк край Катманду. Пострадал е и град Покхара, който е туристически център.

Трусовете са били бяха усетени силно в съседните страни – Индия, Китай, Пакистан и Бангладеш. В Бангладеш са загинали двама души, а над 100 са ранени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на телевизия Сомой. Едната жертва е в Дака, другата – в северозападния окръг Пабна.

Ранените са пострадали, когато хората се втурнали навън от домовете и моловете. Китайската телевизия съобщи за загинал китайски турист на границата с Китай.  Земетресението е усетено силно и в гъстонаселения индийски щат Бихар. Полицейски източник оттам казал, че телефонните линии са блокирани от тревожни позвънявания, но засега не могат да кажат има ли при тях жертви и разрушения. Има сведения за загинало дете, затиснато под рухнала стена, в индийско село до границата с Непал.

Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър: „В момента сме в процес на събиране на повече информация и работим, за да достигнем до пострадалите и у нас, и при съседите в Непал“.

Земетресението предизвика лавини на връх Еверест и най-малко 30 души са ранени, предаде Асошиейтед прес, като цитира непалски гид.  Една от лавините е паднала между ледника Кумбу и базовия лагер, съобщи Анг Тшеринг от непалската планинарска асоциация.

Подробности не са известни поради смущения с комуникациите с базовия лагер. Според министерството на вътрешните работи на Непал пострадалите 30 души са в базовия лагер.

Румънският алпинист Алекс Гаван, написа в „Туитър“ от връх Пумори, на около 8 км западно от Еверест: „Базов лагер Еверест огромна лавина след това огромна лавина от Пумори. Бягам от палатката си да спася живота си. Невредим. Много хора нагоре в планината“.

Друг алпинист – Даниел Мазур съобщи, че базовият лагер на Еверест е „сериозно пострадал“ и екипът му е блокиран.“Молете се за всички“, написа той на страницата си в „Туитър“.

Лавина през април миналата година уби 16 непалски водачи (гидове). Април е един от най-популярните периоди за изкачване на Еверест преди дъждовете и облаците да скрият планината в краяна другия месец, отбелязва Ройтерс.  Агенцията припомня също, че земетресение с магнитуд 8.3 през 1934 г. уби 8500 души в Непал.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране