03.03.2015 | 0:47
Страх тресе Бандата на чуковете след екзекуцията на Белята
Кой ще бъде следващата мишена на убийците?
България Днес

Страх тресе всяващата ужас в близкото минало Банда на Чуковете. Всеки от хората на Таки бил притеснен дали той не е следващата мишена, след като трети лейтенант от групировката бе разстрелян по идентичен начин.

Боби Белята, както е известен 39-годишният бивш автомобилен състезател Борис Борисов, бе гръмнат около 21.30 часа край София. Надупчен е в тойотата си край езерото в Казичене. Килърите, които най-вероятно са били двама, изстреляли голям брой куршуми, а повечето от попаденията са на много близко разстояние едно от друго, което според криминалистите е показателно, че става въпрос за професионалисти. Сигнал е подаден от авер на Белята от „Овча купел“, който минути по-рано бил на мястото на покушението, но след като се отдалечил, чул пукотевицата и притичал до близката бензиностанция, за да повика помощ.

След изчезването на сочения за наркобос номер 1 Христофорос Аманатидис бизнесът бе поет от дясната му ръка Христо Хрант Вартерян. Той обаче също духна и именно Боби Белята бе сочен за човека, оставен да отговаря за бизнеса на групировката в България.

Покушенията срещу лейтенантите на Таки започнаха веднага след изчезването му. Точно преди 6 години, през февруари 2009 г., под дъжд от куршуми издъхна кокаиновият дилър Кирил Попов. Макар и само на 22 години, Попов вече се бе издигнал като един от най-доверените хора на Таки. Убит е, докато се вози при свой приятел малко след 21 часа в софийския квартал „Борово“.

Въоръжените с пистолети издебват Попов, когато Илиян Манов, който е зад волана на „Фолксваген“, намалява, докато преминават край тумба храсти. Два месеца по-късно в „Света Троица“ е убит друг от лейтенантите – Кочо Михайлов-Дебелия. Два изстрела от пистолети „Люгер“ го повалят на земята, след което в тялото са изпразнени целите пълнители. Разследващите установяват, че килърите са чакали в храсталаци край паркинга до блока, в който живее Кочо, от около 21 часа. Мишената обаче закъснява и спира новото си БМВ Х5 чак около 23.30 часа. Убийците преценяват, че наблизо има камера, и затова изчакват Дебелия да излезе от джипа и да се отдалечи, преди да го разстрелят.

Криминалистите са категорични, че авторите на двете покушения са едни и същи. Най-вероятно същите килъри са причакали и Боби Белята. Почеркът е идентичен. Голям брой изстреляни с пистолети куршуми, приблизително в един и същи час, на места в покрайнините на София, позволяващи безпроблемно оттегляне.

Според разследващи в най-големия си възход, за „Холдинг“-а на Таки са работели около 300 човека. Аманатидис стана обвиняем като тартор на наркогрупа от 18 души. Заради бягството им материалите срещу Таки и Исуса бяха отделени. В съдебна фаза е делото срещу Любо Чука, Камен Куката, Радо Слънцето, Сашо Пацов, Тони Застраховката и вече покойния Боби Белята.

След смъртта на Белята негови авери от по-ниските нива се питали дали покушенията няма да са повече от едно. Според едни предположения поръчките идват от наркобос със силно влияние в западните квартали на София. От известно време той се опитвал да завземе бизнеса, завещан от Таки. Именно в търсене на начини да се противодейства на инвазията Аманатидис привикал лейтенантите си в Дубай по Нова година.

Според друга мълва, носеща се в ъндърграунда още от убийствата на Кирил Попов и Кочо Михайлов, поръчките може да идват от най-високо ниво вътре в групировката. Тя гласи, че шефовете се опитват да откъснат опашката си и след години да имат възможност да се завърнат в България, като преди това си гарантират, че няма кой да свидетелства срещу тях. Неслучайно скоро в службите се появи информация, че Ицо Исуса е бил убит в Гърция, която обаче така и не се потвърди. Това не е първият подобен сигнал и според запознати по-скоро самият Вартерян стои зад слуховете, като търси начини да се изкара мъртъв, за да започне нов живот на чисто.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране