16.02.2018 | 0:01
Стрелба в американско училище със 17 жертви
Стрелецът е бивш ученик на гимназията и е задържан

19-годишният бивш възпитаник на учебното заведение Николас Крус, който преди време е бил изключен от него заради „системни проблеми с дисциплината“, сред които сбиване с новия приятел на бившата му приятелка, откри огън в американска гимназия в щата Флорида. Потвърдена е смъртта на 17 души, сред загиналите има деца и възрастни хора.

Телата на 12 души са открити в училището, двама души са убити извън сградата, един на улицата и двама са починали в болница от получените огнестрелни рани. 15 души са приети за лечение в болница: петима са с опасност за живота, а 10 са в стабилно състояние. Полицията не съобщи имената на загиналите, но разкри, че сред загиналите е и треньорът на училището по американски футбол.

Нападателят е бил въоръжен с полуавтоматична пушка AR-15 и с „много, много пълнители“, обявиха от полицията. Крус също е носел противогаз и димни гранати. Нападателят умишлено е задействал алармата в училището, за да принуди децата да напуснат стаите. След стрелбата Крус се опитал да избяга, смесвайки се с учениците. По-късно полицията го задържала на километър и половина от мястото на стрелбата, след като прегледала охранителните камери.

Според негови съученици това не е изненада, тъй като много от тях очаквали, че той може да „направи нещо“, а заподозреният и преди е носил оръжия в училището. Пак според свидетели от гимназията Крус е имал на телефона си много снимки на различни оръжия, често е говорил за оръжия, а самият той е притежавал такива от поне 2 години. Според полицията са открити „много смущаващи“ данни при прегледа на профилите му в социалните мрежи. По непотвърдени данни той се е лекувал и от психични проблеми. Гимназистите разказват, че извършителят имал желание да стане част от армията. Той е преминал през военно обучение като част федералната програма Junior Reserve Officer Training Corps (JROTC), която е спонсорирана от въоръжените сили на САЩ в средните училища. Според полицията извършителят е действал сам.

В училището редовно са се провеждали учения как да се действа при такива ситуации, но въпреки това охраната не е успяла да противодейства на стрелеца, макар да е била предупредена да не го допуска на територията на учебното заведение. Трагедията е осмата най-кръвопролитна масова стрелба в съвременната история на САЩ. Също така нападението е едно от най-малко 8 атаки в американски училища от началото на 2018 г., при които има загинали и ранени.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в туитър, че се моли и поднася съболезнования на засегнатите, но реши да не говори за нападението. В страната отдавна се води дебат за това дали свободното притежание на оръжия трябва да бъде забранено, а Флорида е един от най-либералните щати в това отношение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране